pátek 19. října 2012

Clafoutis..... jablkový

Jablkový clafoutis, rozinky a skořice...


Tak tento moučník, který je lehounký jako peříčko pochází z francouzského Limousin. Základem je ovoce zalíté jemným piškotovým těstem, které podle chuti můžeme posypat na plátky nakrájenými mandlemi. Použít můžeme též libovolné ovoce , v létě třešně, meruňky a nyní na podzim třeba jablka nebo hrušky, ale v tomto případě nesmíme zapomenout na rozinky a skořici, která dodá tu neopakovatelkou podzimní příchuť. Tento moučník se dostal daleko za francouzské hranice, do všech koutů světa a tak se nyní můžeme setkat se spoustou variant. Podávat se může jak vlažný tak studený, posypaný cukrem a doplněný třeba kopečkem sladké šlehačky.




Na přípravu budeme potřebovat

1/2 kg jablek, 120 g hladké mouky, 70 g cukru, 60 g rozinek, 30 g másla, 200 ml smetany,  1/2 kávové lžičky skořice, 2 lžíce Brendy nebo Rum, 1 vejce, 2 žloutky, půl prášku do pečiva.

Rozinky si namočíme do teplé vody, mezi tím si oloupeme jablka, nakrájíme je na malé kousky, dáme je na pánvičku s máslem na střením ohni necháme krátce osmahnout, přídáme Brendy či Rum a rozinky. Poprášíme skořicí a necháme vychladnout. V míse  našleháme vejce s cukrem, přídáme mouku s práškem do pečiva a smetanu. Vymažeme si formu o velikosti cca 24 cm a na dno rozložíme rovnoměrně jablka a zalijeme těstem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně 30 - 40 minut.





Po upečení pak máme ještě dvě možnosti, buť servirujeme clafoutis přímo tak jak je upečen, nebo ho můžeme vyklopit na servirující talíř ovocem nahoru, záleží na chuti, obě varijanty jsou velmi chutné.




Tak už mi nezbývá než popřát doubrou chuť... :-)


20 komentářů:

  1. nádhernýýýýýýýýýýý a nepochybujem že aj výbornýýýýýýýýý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, opravdu výborný a lehounký moučník...:))

      Vymazat
  2. Vyzerá výborne, určite vyskúšam :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, když bude chutnat budu velmi ráda...:-)

    OdpovědětVymazat
  4. tie fotky sú nádherné a tiež aj koláč, obdivujem :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Soni, to je teda nádhera. Teď bych si zrovna něco takového dala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco dobrého, lehkého a šťavnatého můžu jen doporučit. díky...:-)

      Vymazat
  6. Jednoduché a efektivní, určitě vyzkouším :) Krása jako vždy Soni :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jani moc Ti děkuji,mám ráda tyto jednoduché a čisté chutě a tento moučník je splňuje všechny, tak pokud Ti bude chutnat, buon appetito...:-)

    OdpovědětVymazat
  8. vypadá nádherně.... tolik dobrot tady:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  9. Ajka, děkuji za nahlédnutí...:))

    OdpovědětVymazat
  10. Sonička až slintám , krásne nafotené a určite vynikajúci koláč .....vyskúšam :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem Tě koláčově naladila,a přeji Ti doubrou chuť...:-)

      Vymazat
  11. Dobrý den, paní Sonio, dělala jsem ho již 3x a vždy se povedl :-). Je vynikající. S radostí vyzkouším Vaše další recepty. Katka

    OdpovědětVymazat
  12. Vynikajúci a pritom jednoduché pečenie! Vyslovee sa po ňom zaprášili, piekla som 2x po sebe. Ďakujem za recept

    OdpovědětVymazat
  13. vynikající,děkuji

    OdpovědětVymazat
  14. Vyzkouším,vypada jako šťavnaty luxůsek.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty