pondělí 25. února 2013

Čočka, rýže = Risotto alle lenticchie




Krásné pondělí a celý nový týden. Máte rádi rýži? Jestli ano, mám pro Vás tento rychlý a docela jednoduchý recept, který může přijít vhod třeba pro dnešní večeři a nebo pro tyto chladné únorové dny. Možná se Vám bude zdát kombinace rýže a čočky trochu zvláštní, ale věřte, že výsledek je velmi chutný a delikátní.





Na 4 porce budeme potřebovat

320 g rýže
150 g vařené čočky
20 g sýru parmigiano
1 střední cibule
1 l zeleninového vývaru (cibule, mrkev,celer, petržel)
2 lžíce másla
bobkový list
sůl, pepř, drobně nasekaná petrželka


Na velkou pánev dáme lžíci másla,  nakrájenou cibuli a necháme krátné osmahnout, přidáme vařenou čočku trochu vývaru a necháme  5 minut povařit,  dále přidáme rýži a bobkový list. Pomalu přiléváme zeleninový vývar a za stálého míchání uvaříme rýži do měkka. Než rýži odstavíme z ohně přídáme sůl a pepř podle chuti, máslo, sýr a nasekanou petrželku.






Jestli ochutnáte toto krémové a voňavé Risotto alle lenticchie, přeji Vám dobrou chuť...:)



17 komentářů:

  1. Fíha...tak toto je zvláštna kombinácia, moja zvedavosť tej chute mi káže to čím skôr vyskúšať :-) Dík za receptík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery děkuji, rýže a luštěniny se chuťově dobře doplňují, čočka je s rýží v tomto případě velmi jemná a chutná...:)

      Vymazat
  2. Tak kombinaci rýže a čočky bych osobně asi nikdy nevymyslela, ale když se nad tím zamyslím, tak to vlastně nemusí být vůbec špatné. Jen bzch asi přidala mnohem více parmazánu, ať je rizoto krémovější ( a parmazanovější (a mňamósnější) ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parmigiano rozhodně nesmí chybět, ale dávám ho s mírou, protože je dost pikantní, tak aby nenarušil chuť samotného jídla...:))

      Vymazat
  3. Dělám velice podobné, jen s červenou čočkou a navíc s celerem, který krátce povařím ve vývaru, jímž risotto podlévám. Vůbec jakákoli variace na krémové italské risotto je prostě dokonalá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato Tvoje kombinace se mi též líbí, přiležitostně určitě vyzkouším, díky za inspiraci...:-)

      Vymazat
  4. tvoje recepty ma vždy tak očaria a aj tie nádherné fotky, sú ako z katalogu, asi prídem na zaučenie :-)...ja musím toľko veľa záberov spraviť a nie vždy je to ono...ale naučím sa, dúfam :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ywett, moc Ti děkuji, ani si takovou chválu nezasloužím, stále se též ještě učím a těch záběrů se kterými nejsem spokojená mám též dost, hlavně nyní, kdy světlo není zrovna nejlepší. Jednou mi jeden fotograf vyprávěl, že z 300 snímků vybere jen dva, tři, prostě chce to trpělivost, měj se krásně...:))

      Vymazat
  5. sem tam nám dávají na oběd, kde je třeba kombinace brambor a těstovin (dneska jsme to zrovna měli, amen, že už to máme za sebou :D), ale samozřejmě se to nedává srovnávat s tímhle, to je nějaká parodie spíše :D
    Tohle by mi určitě moc chutnalo, nechceš mi trošilinku poslat? :D

    OdpovědětVymazat
  6. Denis, moc ráda bych Tě pozvala na ochutnání...:-) Vzbudila jsi ve mě zvědavost jaká je tato kombinace brambor a těstovin, které popisuješ. V italské kuchyni se též vaří "Pasta e patate" (těstoviny a brambory), je to velmi chutný recept a určitě ho zde uveřejním, možná,že změníš názor...:))

    OdpovědětVymazat
  7. Sonio, rozšiřuješ mi obzory. Vůbec jsem o něčem podobném netušila! Ale na fotce jídlo vypadá tak skvěle, že se o něj nejspíš pokusím taky. Díky:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já děkuji Tobě za milá slova, jsem ráda, že tě můj recept zaujal a snad bude chutnat...:))

      Vymazat
  8. Soni recept sa mi veľmi páči ja určite vyskúšam :-) máš prenádherné fotky.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji moc,jsem ráda, že Tě recept zaujal a přeji dobrou chuť...:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Andie,moc děkuji za návštěvu na mém blogu. Se zájmem jsem si přečetla Tvůj komentář a děkuji za pozvání...:))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty