Stránky

čtvrtek 20. června 2013

Zapomenuté chutě

Moruše černá



Také si pamatujete různé chutě a jídla, třeba z dětství, které jste už dlouho nejedli, a nebo o nich dokonce jen slyšeli vyprávět? Moruše patří mezi ty ovocné stromy na které se tak trochu v naší době pozapomíná. A je to velká škoda, protože tento krásný strom má též velmi chutné a sladké plody. Tvarem se velmi podobají ostružinám, ale jedná se o plodenství drobných peckoviček na společném dužnatém vřetenu.
Plody obsahují množství cukru, organické kyseliny, pektiny a minerální látky.



Plody moruše se tvarem velmi podobají ostružině. Jedná se o plodenství drobných peckoviček na společném dužnatém vřetenu. Souplodí jsou tmavě fialová anebo bílá. Moruše s tmavým zabarvením obsahují významné množství léčivého resveratrolu.


Více zde: http://moruse.webnode.cz/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz
Plody moruše se tvarem velmi podobají ostružině. Jedná se o plodenství drobných peckoviček na společném dužnatém vřetenu. Souplodí jsou tmavě fialová anebo bílá. Moruše s tmavým zabarvením obsahují významné množství léčivého resveratrolu.


Více zde: http://moruse.webnode.cz/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz
Plody moruše se tvarem velmi podobají ostružině. Jedná se o plodenství drobných peckoviček na společném dužnatém vřetenu. Souplodí jsou tmavě fialová anebo bílá. Moruše s tmavým zabarvením obsahují významné množství léčivého resveratrolu.


Více zde: http://moruse.webnode.cz/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz
Plody moruše se tvarem velmi podobají ostružině. Jedná se o plodenství drobných peckoviček na společném dužnatém vřetenu. Souplodí jsou tmavě fialová anebo bílá. Moruše s tmavým zabarvením obsahují významné množství léčivého resveratrolu.


Více zde: http://moruse.webnode.cz/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz
Plody moruše se tvarem velmi podobají ostružině. Jedná se o plodenství drobných peckoviček na společném dužnatém vřetenu. Souplodí jsou tmavě fialová anebo bílá. Moruše s tmavým zabarvením obsahují významné množství léčivého resveratrolu.


Více zde: http://moruse.webnode.cz/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz
Plody obsahují množství cukru, organické kyseliny, pektiny, minerální látky aj. V listech byly nalezeny minerální látky, zvláště vápník (uhličitan vápenatý), adenin, aminokyseliny, třísloviny, hořčiny, glukóza a také měď.


Více zde: http://moruse.webnode.cz/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz


Morušovník černý pochází ze západní Asie a jeho chutné ovoce a barvící šťávu znali již staří Řekové a Římané. Tento strom byl většinou u nás pěstován v parcích na okrasu a plody jako pokrm pro ptactvo. Potřebuje velký prostor, protože dorůstá až do výše 18 a šíře 15 metrů. Mladé a roubované moruše se sází většinou na podzim nebo na jaře.

Moruše se používala jako léčivo. Plody byly ve starověku velmi oblíbené protože mají  trávicí, narkotické a antibiotické vlastnosti. Za syrova je to velmi chutné ovoce, ale lze z nich připravovat sťávu, zavařovat je jako kompot a nebo je z nich velmi dobrá marmeláda.



Až půjdete na procházku do přírody, do parku a nebo se rozhlédnete po okolních zahradách, možná při troše štěstí objevíte tento velký strom či keř. Nezapomňte ochutnat tyto velmi sladké a šťavnaté plody. Je přávě období kdy dozrávají.

Jestli máte zkušenosti s tímto ovocem budu velmi ráda, když se o ně se mnou podělíte...:-)



Mladé roubované moruše sázíme na podzim nebo na jaře

Více zde: http://moruse.webnode.cz/pestovani/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz

28 komentářů:

  1. Moruše, to je delikátní záležitost! A moje zkušenosti a tipy? Jednoznačně, natrhat a hnedka nastrkat ještě čerstvé do pusy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mimochodem, krásné fotografie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to nejpraktičtější využití,souhlasím plody jsou nejchutnější čerstvé,moc děkuji za návštěvu a komentář...:)

      Vymazat
  3. Presne ta, moruša je zabudnutá chuť detstva. Dlho mi trvalo, kým som zistila, ako sa volali tie babkine maliny so zvláštnou chuťou, čo rástli na strome. Keď už som vedela, že ide o plody moruše, ďalšie roky som som sa čudovala, kde sa tie stromy všetky podeli... Raz som si nostalgicky kúpila morušový džem, ale bola som sklamaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olivia, děkuji, a o to tu právě jde, nějak se v tomto moderním a uspěchaném světě zapomíná na chutě dob dávných a uspokojí nás dovezené broskve, hroznové víno a další produkty ze zahraničí. Na marmelády našich babiček už můžeme jen nostalgicky vzpomína...:)

      Vymazat
  4. Prarodice moji kamaradky maji moruse na zahrade. Nikde jinde jsem je bohuzel nejedla a ani nevidela. Pekny clanek a jako vzdy krasne fotky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, jsem ráda, že jsi měla možnost ochutnat tyto sladké plody, dnes už jsou opravdu vzácné, děkuji moc za komentář...:-)

      Vymazat
  5. MOruše je výborná! U nás naštěstí roste dost stromů morušovníku, takže každoročně si pochutnám... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tento strom úplně nezmizel, byla by to opravdu velká škoda, přeji Ti chutné mlsání...:-)

      Vymazat
  6. Soni, pripájam sa k pravidelným. Blog som našla cez Ajku z reve de vivre a nakukla som. Už obrázky na ľavom banneri mi hovorili, že tu bude zaujímavo a je to pravda. Páčia sa mi príspevky s receptami a určite si preštudujem aj bylinkové. Torta s jahodami a mascarpone je neodolateľná, musím ju niekedy vyskúšať. Pekný deň a pohodový víkend. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc a moc děkuji, jsem velmi ráda za každou novou návštěvu a komentář a doufá, že se budeš ráda vracet, měj se krásně a též krásný konec týdne...:-)

      Vymazat
  7. O moruších jsem doposud jen četla a zatím je neochutnala:) Třeba se mi někdy poštěstí je objevit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se Ti poštěstí je ochutnat, poptej se po okolí možná, že se nějaký zatoulaný strom nachází i v Tvém okolí, měj se fajn...:-)

      Vymazat
  8. Sonička, pre mňa krásna spomienka z detstva...mala som asi 10 rokov, neďaleko nás bývala staručká babka, ktorá mala tento obrovský strom vo dvore. S kamarátkou sme jej nosievali vodu zo studne a za túto pomoc sme si mohli v lete natrhať a dosýtosti sa najesť tejto dobrôtky... A veru je to už pekných pár rokov a od vtedy som moruše nejedla...škoda. Babka dávno zomrela a nový majitelia ako prvé strom vypílili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ty vzpomínky, krásná věc, Též se ráda vrátím ve vzpomínkách do dětství, do malé kuchyňky, kde jsem s mojí babíčkou vařila a připravovala spoustu dobrot. Jsem ráda, že máš tak hezké vzpomínky...:-)

      Vymazat
  9. Tak toto ovoce jsem neznala donedávna,ale zatím jsem chutnala jen sušené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se ti poštěsti určitě ochutněj jsou výborné...:-)

      Vymazat
  10. Hrozně moc jsem si přála mít svou vlastní moruši na zahrádce. Sen se mi splnil, mám převislou a už i ochutnávám. V okolí mizí jedna moruše za druhou, proto jsem byla nadšená, když jsem ve svém okolí objevila hned dva stromy. Tak chodím při procházce s pejskem pojídat. Máte moc hezký blog. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rija děkuji moc za návštěvu, a jsem opravdu ráda, že máš tento krásný strom s výbornými plody na zahradě, opravdový poklad...:-)

      Vymazat
  11. Sonička, krásne fotky a milé spomienky na moju babku... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ywett moc děkuji, i přes chutě se dá krásně vzpomínat...:-)

      Vymazat
  12. Soničko presne ako píšeš, nejak sa na morušu pozabudlo a zapadla do zabudnutia. Nevie čím to bude, ale tiež mam na ňu spomienky cez starých rodičov, tam ich booooloooo a my ako deti sme si na nich veľmi pochutnávali. Pamätam si ako nas hrešili za pošpinené šaty, nechcelo to od čierných moruší ísť dole ale biele boli myslím aj chutnejšie, sladšie :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery děkuji za milé počtení, a ty pošpiněné šatičky si též dobře pamatuji i dnes jsem na tom stejně...:D

      Vymazat
  13. Sonička krásne fotky, hneď by som si odtrhla :-). Moruša je výnimočná má skvelú sladkastú chuť nikdy sa jej neviem dojesť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mnoc,a když se mlsá není jich nikdy dost, nejlepší jsou přeci jen čerstvé utržené přímo ze stromu...:)

      Vymazat
  14. Ještě nikdy jsem neochutnala!!! Ale děkuji za tip!:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Jani nemáš zač, až budeš mít příležitost určitě ochutnej...:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak zhruba před pětadvaceti, třiceti lety na dovolené v Jugoslávii jsme bydleli v kempu ve kterém stálo několik morušovníků. Tam jsem tohle ovoce jedla poprvé a vlastně myslím, že i naposledy. Vzpomínám si na zvláštní, hodně sladkou chuť, ale hlavně na velmi intenzivní vůni, která se linula v okolí stromů. Ráda bych moruše ještě jednou ochutnala, škoda že se nedají koupit v obchodě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty