úterý 30. září 2014

Švestkový koláč z jogurtového těsta

Budete se ptát, co asi ukrývá tento proutěný košík?  Odpověď je jednoduchá, švestkový koláč a bezinkovou šťávu. Ideální kombinace na odpolední, podzimní procházku na čerstvém vzduchu. Nevím jak Vy, ale na těchto procházkách za přírodou mi často vyhládne, a věřte, že není nic příjemnějšího než si chvilku odpočinout, třeba na okraji lesa, pokoukat po krajině a smlsnout si kousek něčeho dobrého.
 
 
 
 
Tyto proutěné kulaté košíčky byly kdysi velkou modní záležitostí, určitě si někteří z Vás budou pamatovat, kdy se tento modní doplněk nosil na místo kabelek. Já mám na tento košíček jinou velmi milou vzpomínku. Když pominula modní vlna, sloužil košíček na přepravu malinkých, sotva vylíhnutých kuřátek, které jsem jako malá, vozila mé babičce  na venkov, kde chovala domácí drůbež.
Kdo bydlí v Praze možná si bude pamatovat tuto líheň kuřátek, malou prodejnu pod podloubím v Rytířské ulici. Bylo tam teploučko, z velkých krabic se ozývalo jemné pípání a já byla šťastná, že si ponesu domů žlutá klubíčka s červeným zobáčkem a černýma očkama.

A po  další malé vzpomínce, se můžeme pustit do švestkového koláče, zde je recept na odzkoušení.

Na jednu koláčovou formu o průměru cca 24 cm

220 g bílého jogurtu
250 g polohrubé mouky
150 g cukru
2 vejce
1 kypřící prášek
švestky
máslo a hrubá mouky na vymazání formy

Drobenka
50 g hrubé mouky
30 g cukru
30 g másla




 V míse  našleháme vejce, cukr, přidáme jogurt, mouku, prášek do pečiva a vše dobře promícháme.
Těsto nalijeme do formy, poklademe půlkami švestek a posypeme žmolenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 30 min. Vychladlý koláč pocukrujeme moučkovým cukrem.

Jestli vyzkoušíte tento rychlý a jednoduchý švestkový koláč, doufám, že si pochutnáte a přeji Vám  krásné toulky podzimní přírodou.

Sonia


 

10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Míšo přesně tak, ty chutnají nejlépe, hodně pozdravů :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Soni :-) ...milé spomienky s kuriatkami :-))) a nepochybne výborný jesenný koláčik. Takéto rýchlôstky mám veľmi rada isto vyskúšam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejka díky moc, ráda se podělím jak o recept tak o vzpomínky, měj se krásně :-)

      Vymazat
  3. Švestky zasypané drobenkou a nadýchané těsto jako peří, nemůžu odolat.

    OdpovědětVymazat
  4. Sonička...krásny koláčik...cesto s jogurtom je výborné, poznám ho a slivky...u mňa najobľúbenejšie jesenné ovocie a koláče z nich sú výborné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko díky, toto těsto mě nikdy nezklamalo, ani v kombinací s jiným ovocem, krásné dny :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty