Tak dnes to nebude ani pečená husa na sv. Martina, ani koláče bohatě sypané žmolenkou, ale jednoduchá polévka jak na chuť, tak i na přípravu. Takovou jako dělávala moje babička, rychlovka, která zahřeje, právě v těchto podzimních dnech.
Tato chudá polévka, jak říkala, je svědkem toho, jak i z mála se dá uvařit chutný pokrm, vždyť trocha kmínu a pár brambor se doma vždy najde.
Na dvě porce budeme potřebovat
1 litr vody
1 lžičku kmínu nebo 1/2 lžičky drceného kmínu a 1/2 lžičky kmínu celého
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
2 střední brambory
sůl
pažitka nebo petrželka
Do hrnce dáme máslo přidáme na kousky nakrájené brambory, kmín a krátce osmahneme až kmín začne vonět. Přidáme mouku a opražíme až je mouka jemně růžová, přilijeme vodu nebo vývar, osolíme a vaříme brambory do měkka. Dochutíme a přidáme bylinky. Můžeme podávat s pečivem i opečeným
Kdo si v dnešní době, kdy jíme bio a hledáme stále nové a rafinované recepty vzpomene na tuto obyčejnou polévku? Věřte já si vždy velmi pochutnám :-)
Sonia
Ahoj Soni, moc Tě zdravím. Kmínovou polévku dělávala také moje babička :) Jsem ráda, že jsi mi recept připomněla.
OdpovědětVymazatAlis já děkuji Tobě za zastavení, někdy je milé připomenout si nějaký ten starý a zapomenutý recept našich babiček a zavzpomínat jak se dříve vařilo :-)
VymazatPěkné. :-) Klasické recepty vždycky potěší. :-)
OdpovědětVymazatPřesně tak, mám k těmto receptům zvláštní, bych řekla i trochu nostalgický vztah, měj se hezky :-)
Vymazathmm presne ako od babičky, takéto recepty mám rada, niet nad klasiku...to tuším chutí asi všetkým :)
OdpovědětVymazatBíba máš pravdu, tyto recepty se nikdy nepřejí a stále se k nim ráda vracím, krásné dny :-)
VymazatKmínovou polévku vaří, miluje jí hlavně moje skoro devadesátiletá maminka. Je ale zajímavé, že nám jí nikdy nevařila :) Jindra
OdpovědětVymazatMilá Jindro jsem velmi ráda, když staré recepty sdružují lidi v chuti i ve vzpomínkách na ně, přejí Tvé mamince hodně zdraví, měj se hezky...:-)
OdpovědětVymazat