neděle 27. května 2012

Bublanina

Tak jsem dnes opět neodolala a zalistovala v kuchařce Marie Janků-Sandtnerové. A protože nám už pomalu začínají zrát třešně nemohla jsem vybrat jinak, než klasickou dobrou bublaninu. Receptů jsem našla hned několik, ale výběr padl na už osvědčený recept, který mám tak ráda. A o třešních nemluvě. Je to ovoce, které mi dodá vždy dobrou náladu a ve vzpomínkách se vracím na zahradu mé babičky, kde byla stará studna a nad ní se honosně rozpínala velká třešeň. Ještě štěstí, že recept nikdy nezestárne, naopak, jak plyne čas, stále více oceníme jeho originalitu a um našich babiček, které nám zanechaly tyto gastronomické skvosty.



Rozpis
                                                                        
120 g másla, 120 g cukru, vanilkový cukr, 3 žloutky, citronová kůra, špetka skořice, 1 prášek do pečiva, ze 3 bílků sníh, 250 dkg hladké mouky, 1/8 mléka, máslo a strouhanou housku na pekáč či formu, 500 g černých třešní, 60 g strouhané bílé čokolády.






Máslo, cukr, žloutky,citronovou kůru, vanilkový cukr a skořici dobře umícháme (našleháme). Pak přidáme mouku, nastrouhanou čokoládu, prášek do pečiva, mléko a z bílků tuhý sníh. Pekáč vymažeme dobře syrovým máslem, vysypeme houskou, těsto do něho urovnáme a poklademe hustě třešněmi. Upečeme v prostředně horké troubě (180°C) do červena. Upečenou bublaninu pocukrujeme vanilkovým cukrem, nebo můžeme podávat se šlehanou smetanou. Já osobně trěšně rozpůlím a vypeckuji...:)




Jó, třešně zrály, zrovna třešně zrály...



12 komentářů:

  1. :))) tak to jsme se dneska shodli :))))) Já zase potřebovala zlikvidovat nějaké staré zásoby jahod a borůvek, takže jsem dnes také spáchala bublaninu ..a během týdne ji šupnu na blog.Takže nemůžu říct než mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, bublanina je výborná i s jiným druhem ovoce, jahody a borůvky jsou pak vynikající :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuji, a s přidáním bílé čokolády velmi delikátní :)

      Vymazat
  3. už se nemůžu dočkat, až si půjdu na zahradu pár třešní natrhat a ihned zkusím upéct bublaninu:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třešně ze zahrádky jsou ty nejlepší :). Moje byly sice kupované,ale též moc dobré,přejí fajn pečení :)))

      Vymazat
  4. no to je nádherná klasika, bublaninu máme aj my radi :)

    OdpovědětVymazat
  5. aj bublanina vyzerá úžasne, nielen fotky! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děvčata moc děkuji,ať žije bublanina :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherná bublanina a prekrásne fotky !!! ... zbožňujem recepty zo starých kuchárok ... a ďakujem za pekný komentár na mojom blogu, vďaka ktorému som objavila tento úžasný blog plný krásnych receptov :) ... Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, sice se zpožděním, ale moc Ti děkuji a Tvůj milý komentář a co se týká starých receptů budu se snažit přidávat další, též jim moc fandím...:))

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty