pondělí 30. listopadu 2015

Domácí Ciambella



Krásný předvánoční adventní čas Vám všem.
Nedávno jsem měla dotaz od jedné kuchařky na moučník ciambella, žádost o nějaký ten recept a něco více o formě na ciambella. S tímto moučníkem je to podobné asi jako u bábovky u nás. V Itálii  je cimbella velmi populární, a její recepty se liší podle kraje a také podle rodiny, každá rodina má ten svůj oblíbený recept kterému dává přednost. Od toho nejjednoduššího až po recepty s ovocem, jogurtovým těstem či čokoládou.
 
 
 
 
Ciambella je velmi žádaná například ke snídani, na odpolední svačinu ke kávě a rafinovanější recepty třeba i k zakončení večeře nebo na sváteční den. Je to moučník kruhovitého tvaru s otvorem uvnitř od tohoto tvaru je tedy název cimbella a je už jedno jestli je malé velikosti, sladká či slaná.
 
A tak Vám zde nechám jeden velmi dobrý recept s čokoládou a hruškou.
 
 
 
Budeme potřebovat
100g hořké čokoláda
100 g másla
 3 vejce
250 g cukru
1 vanilkový cukr
100 ml mléka
2 lžíce rumu
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 hrušky
3 lžíce kakaa
1 kelímek bílého jogurtu
 
Žloutky našleháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a čokoládu, vše dobře vyšleháme, přidáme jogurt, mouku a kakao, prášek do pečiva a mléko. Bílky našleháme na tuhý sníh a jemně přidáme k těstu. Jako poslední zamícháme karamelizované hrušky.
 
Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky či kousky a dáme na pánvičku s cukrem trochou šťávy z citronu 100 g cukru. Zakápneme rumem a necháme několik minut karamelizovat.
 
 
 
 
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Vychladlý pocukrujeme moučkovým cukrem.
Přeji Vám dobrou chuť a krásné dny
Sonia
 

7 komentářů:

  1. Ach to vypadá krásně... recept jsem si Sonio od Vás uložila a určitě vyzkouším, novoty já ráda.
    Krásné předvánoční dny přeji.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko děkuji krásný Advent i Tobě a doufám že bude chutnat :-)

      Vymazat
    2. Do těsta přijde těch 250g cukru a pak na hrušky 100g? Zrovna peču a mám těsto stále uprostřed tekavé tak nevím zda jsem neudělala chybu s množstvím cukru...
      Ála

      Vymazat
  2. Hmmm...Ciambella, tento nazov som ešte nepočula a je jasne že ani nepiekla :-) Mam radosť keď môžem odskúšať niečo nove, tak idem na to. Dik za recept, fotky su nádherne. Krásne adventné dni prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško já děkuji Tobě za chvilku i za zastavení, měj se krásně a příjemné dny :-)

      Vymazat
  3. To musí byť dobrota. Bábovka u nás celkom fičí, čiže bude príjemné vyskúšať niečo nové. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Andreo hrušky, čokoláda rum a karamel je opravdu výborná směs chutí a tak jestli vyzkoušíš doufám, že zachutná měl se hezky :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty