úterý 12. června 2012

Meruňkový koláč s vůní skořice



Tak jsem se právě dočetla v tisku:

☺ Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. Už tři malé plody přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A.

☻ Letošní úroda meruněk na jižní Moravě bude pětinová, květnový mráz poničil 80 procent stromů. Někteří jihomoravští pěstitelé nebudou mít ze stromů ve svých sadech co česat. Sadařům, kterým meruňky nepomrzly všechny, zůstala asi čtvrtina úrody.

První zpráva mě příjemně potěšila, a protože meruňky mám ráda, určitě se nezastavím u těch třech doporučených plodů, ale budu si je dopřávat co možná nejdéle.

Ta druhá zpráva mě potěšila už méně, protože není nic smutnějšího, než když vám na zahradě krásně kvete ovocný strom, vy se těšíte na dobrou úrodu, pak si přijde jarní mrazík a všechno vám zničí!

A abych tedy nic nezmeškala, ihned jsem zalistovala v mých receptech a vybrala jsem si tento velmi dobrý, jemný a šťavnatý meruňkový koláč s vůní skořice.





Rozpis

300 g hladké mouky
200 g cukru
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu nebo sýru ricotta
3 vejce
1 lžička strouhané citronové kůry
1 prášek do pečiva
1 kávová lžička skořice
50 ml mléka
máslo,mouka,cukr na žmolenku
8 -9 středních meruněk

Příprava

Tvaroh ušleháme s cukrem, přidáme vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva a mléko. Vše vyšleháme v jemné těsto, nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, poklademe meruňkami nakrájenými na stroužky a posypeme žmolenkou. Povrch poprášíme skořicí. Pečeme v předehřáté trobě na 180°C 30 minut.




Užívejte si meruněk ve všech možných úpravách, jsou výborné a mimo jiné jsou dobré na pleť ...

13 komentářů:

  1. nádherný koláč, meruňky se skořicí jsem teda ještě neměla, to je bezva tip, někdy musím vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ten trošek skořice mu dodá krásnou vůni a jemnou chuť..:))

      Vymazat
  2. Juu, ten je krásný! Zrovna se dneska/nebo zítra chystám z meruněk udělat štrůdl tak jsem taky zvědavá jak mi to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm povedené mlsání :) musím se konečně vypravit na trh a poohlédnout se po pěkném ovoci:)

    OdpovědětVymazat
  4. meruňky jsem ještě letos vůbec neměla...ale hned jak zpracuji jahody, poohlédnu se po nich..píšu si recept:-)

    OdpovědětVymazat
  5. je nádherný a aj fotky, ako vždy! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc vám všem děkuji za milá slova, meruňky jsou velmi vděčné ovoce jak do koláčů, štrůdlů, ovocných knedlíků, marmelád a ještě na mnoho dalších úprav. Doufám jen, že nabídka letos bude štědrá a hodně si jich užijeme...:))

    OdpovědětVymazat
  7. marhule milujem, škoda, že tento rok bude slabá úroda...koláč vyzerá krásny a chutný :)

    OdpovědětVymazat
  8. Miluju meruňky a miluju skořici, tak že ...... mňáááám :-)

    OdpovědětVymazat
  9. marhule mi už dozrievajú vyskúšam tento tvoj krásny koláčik :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Musím pochválit, tvarohové těsto je výborné :-) Ve spojení s meruňkami a skořicí je to opravdu dobrota. Dlouho jsem na tak výborný recept nenarazila :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Je teda vynikající, krásně vláčný a snědli jsme ho už teplý :)) opravdu super :))

    OdpovědětVymazat
  12. Upečeno . Je opravdu vynikající : )

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty