středa 7. března 2012

Mimoza - 8.březen - Mezinárodní den žen

Mezi jarní tradice a svátky, které se dnes  již téměř neudržují, ale přesto stojí za  připomenutí patří Mezinárodní den žen. Ačkoli ho stále vnímáme jako ideologický svátek, spojený s minulým režimem, připomínají si ho dodnes téměř na celém světě.
Mezinárodní den žen vznikl jako výročí stávky newyorských švadlen v roce 1909. Téhož dne se po celém světě od roku 1975 připomíná jako den mezinárodní solidarity žen všech zemí za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.
Tak například u našich jižních sousedů v itálii každá žena je obdarována větvičkou mimozy, která rozkvétá začátkem března, jako posel jara a je fascinující svou svěží barvou, křehkostí a jemnou vůní.



Touto křehkou krásou se inspirovala i gastronomie. Mimoze, ale hlavně ženám je věnován delikátní moučník, který se připravuje právě v tento sváteční den. Jeho jméno nemůže být jiné než MIMOZA.
Na dort budeme potřebovat piškotový korpus, cukrářský žloutkový krém, šlehanou smetanu, ovoce na ozdobu.

Piškotový korpus: 150 g hladké mouky, 5 vajec, vanikový cukr, 150 g cukru, špetka soli, kypřící prášek.
Cukr a žloutky ušleháme na pěnu, bílky ušleháme na tuhý sníh. Postupně do ušlehaných žloutků  přidáváme mouku s kypřícím práškem a bílky. Vše jemně propracujeme a těslo vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C 30 min.

Žloutkový krém: 3 žloutky, 4 polévkové lžíce cukru, 3 lžíce hladké mouky, 500 ml mléka, kůra z citronu asi 5 cm, vanikový cukr.
Mléko zahřejeme v širším kastrolu, přidáme vanilkový cukr a kůru z citronu. V míse krátke promíchame žloutky s cukrem. Přidáme vlažné mléko a dobře proracujeme. Přendáme do kastrolu a za stálého míchání přivedeme k varu až nám krém zhoustne a je krásně jemný. Necháme vychladnou na talíři a občas promícháme.
Do 500 ml smetany přidáme tři lžíce cukrtu a ušleháme.

Vychladný korpus rozřízneme na 4 pláty. Jeden vnitřní korpusový plát nakrájíme na malé kostičky o velikosti 1 x 1 cm. Ostatní pláty namažeme nejdříve vrstvou šlehačky a pak vrstvou krému. Tak spojíme všechny pláty korpusu. Zbývající šlehačkou potřeme celý korpus a posypeme na kostičky nakrájemým piškotem. Jemně poprášíme moučkouvým cukrem a ozdobíme ovocem podle chuti.




Přeji všem ženám krásný svátek !

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty