sobota 19. května 2012

Lilek nebo baklažán?

Tentokrát smažený



Také máte rádi lilek? U nás v minulosti né zrovna moc používaná zelenina, ale v současné době se můžeme setkat s řadou zajímavých receptů jak zpracovávat tuto teleninu. Já sama jí vařím na několik způsobů. Tento recept mi  připravování tak trochu připomíná naše kapustové karbanátky, které mimo jiné jsou výborné. S tímto receptem se můžete velmi často setkat v jižní itálii, jako příloha se podává zeleninový salát a bílé pečivo, určitě výborná letní večeře.
Při přípravě však musíme dbát na jednu důležitou maličkost. Před zpracováním lilek posypeme solí a necháme asi 30 minut odpočitout "vypotit". Tím lilek pustí nahořklou vodu, která je dosti agresivní, kdo má citlivější pokožku doporučuji použít rukavice.


Na přípravu budeme potřebovat:
2 - 3 střední lilky, 1 vejce, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, strouhanku, 1 mozzarella, pár lístků bazalky nebo petrželky (bazalka dodá větší aroma).

Lilek dobře opereme, neloupeme a nakrájíme na větší kousky. Posolíme a necháme vypotit. Přebytečnou vodu osušíme a dáme vařit do vroucí vody cca 10 minut. Lilek musí být měkký, nesmí však ztratit tvar. Necháme vychladnou, vymačkáme z něj vodu a nožem nasekáme na hrubo. Přidáme vejce, utřený česnek, sůl a pepř podle chuti, bazalku, 2 - 3 hrsti strouhanky, těsto musí držet tvar. Necháme asi 30 minut uležet. Tvoříme smaženky do kterých vložíme na proužky nakrájenou mozzarellu, obalíme pouze ve strouhance a smažíme v rostlinném oleji. Podáváme vlažné.



Rozpis je přibližně na 10 - 12 kousků, přeji dobrou chuť...


4 komentáře:

  1. Hmm tak u tohoto receptu zaplesalo srdce hlavně partnerovi, takže pro nadcházející týden mám o jednu večeři postaráno :) hmm a s parmazánovou kaší to bude ideální :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že vás můj recept ispiroval, doufám, že bude chutnat, s kaší ideální kombinace :)

      Vymazat
  2. Miluju lilek, takže hned v týdnu vyzkouším tenhle recept:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty