středa 16. května 2012

Madeleines



Madeleines nebo Madlenky jsou typickým francouzským piškotovým sladkým pečivem, které výborně doplní vaši odpolední kávu nebo čaj. Dříve se pekly převážné o vánocích, ale nyní se s nimi setkáváme celoročně. Patří k běžnému životu Francouzů, mají tvar lastur a připomínají české pracny. Receptů a variant je opravdu mnoho a velmi oblíbené jsou i slané varianti. Pravděpodobně se jmenují podle Madeleine Paulmier, která je pekla polskému králi Stanislavu Leszczynskému. Důležitý je i výběr forem, mám vyzkoušenou formu silikonovu, ale nemám s ní moc dobré zkušenosti. Madlenky z ní nejsou ta perfektní jako z formy kovové. A pozor na plnění formiček, nejlépe je plnit do jedné třetiny, protože Madlenky při pečení hodně nabydou.
Jedna z mých nejooblíbenějších variat jsou borůvkové Madlenky, nejsou suché a mají výbornouch chuť. Sice jětě není borůvková sezona, a tak jsem trochu předběhla dobu, ale výsledek byl vynikající.





Rozpis je na 24 kousků

120 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 100 g cukru, špetka soli, 1/2 prášku do pečiva, trochu mléka, máslo a mouka na vymazání formy, borůvky.

Utřeme vejce, cukr, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, mouku, prášek do pečiva a případně mléko, těsto musí mít konzistenci piškotového těsta. Aby Madlenky byly opravdu perfektní necháme těsto odpočinou 20 - 30 minut v chladničce. Plníme do vymazané a moukou vysypané formy do jedné třetiny. Do každé formičky přidáme 2 - 4 borůvky podle velikosti. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 15 - 20 minuti, pozor na okraje, nesmí být připálené.




Posypeme moučkový cukrem - přeji doubrou chuť :)

9 komentářů:

  1. mňaaam sú krásne, musím si zohnať tú formu :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, při troše štěstí a hledání se forma sežene,a pak s chutí do počení :)))

      Vymazat
  2. vypadají moc hezky, tu formu taky neznám, surovinami mi to připomíná linecké až na ty borůvky teda :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, upečené jsou opravdu roztomilé, těsto je piškotové, velmi rychlé a jednoduché na přípravu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro ty, kteří chtějí vyzkoušet pečení těchto nadýchaných dobrůzek, ale neví kde formu koupit http://www.obchudekubalonku.cz/detail.php?zbozi=2015002 nebo http://www.pecubageta.cz/cs/formy-teflonove/272-plech-na-madlenky-12-kusu-3438921037640.html (já vlatním tuto poslední kovovou mohu jen doporučit)...:)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky formu neznám. Ale to nevadí. madlenky jsou moc pěkné a moc se mi líbí ta krásná barva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu forma na Madlenky není moc rozšířená, ale při troše snahy se dá sehnat i přes internet, odkaz nahoře, :)

      Vymazat
  6. Krásné..musím se přiznat, že jsem je ještě nikdy nejedla..takže do budoucna je určitě zkusím, vypadají krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za vyzkoušení i za ochutnání,diky :)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty