pátek 29. listopadu 2013

Čekání na Advent


Advent byl dobou očekávání příchodu  Spasitele na svět. Toto slovo pochází z latinského "adventus", což znamená "příchod". Doba adventní byla vlastně přípravnou dobou na vánoční svátky a už od 11. století se její doba trvání ustálila na posledních čtyřech týdnech před Štědrým dnem. Byla časem půstu, při kterém se měli lidé věnovat zbožnému rozjímání a návštěvě kostela.
 
 
 
 
Slovo advent se promítlo i do pojmenování kalendáře, oblíbeného zejména u dětí, který jim pomáhal urychlit a zpříjemnit dny zbývající do příchodu Štědrého včera. První adventní neděli navíc začínal ( na rozdíl od toho kalendářního) liturgický rok. Křesťané totiž odvíjeli čas od narození Krista tj. že ke všem událostem docházelo buď ante nebo post Christum natum (před nebo po narození Krista).
 
 
 
 
 
Každá z adventních nedělí měla své lidvé označení železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Advent začíná čtvrtou nedělí před Štědrým večerem, trvá 22 až 28 dní a může připadnout na jakoukoliv neděli mezi 27 listopadem a 3. prosincem.
 
 
 
 
 
Až do třetí adventní nedělě byla charakteristickou postní barvou temně fialová, po třetí neděli ji nahradila barva, symbolizující radost, barva růžová. Po adventní dobu byl zvyk slavit každého dne časně zrána mši svatou ke cti Panny Marie, nazývanou "roráty". Název "roráty" pochází z latinského "Rorate coeli" (Rosu dejte nebesa), což byla úvodní mešní píšeň.
 
 
 
 
Přeji Vám všem krásné adventní přípravy a jestli máme rádi předvánoční trhy tak neváhejte, právě začínají. Mají svou jedinečnou atmosféru a kouzlo. Nádhernou první adventní neděli plnou klidu a rodinné pohody .... Sonia
 

10 komentářů:

  1. Už to zase začíná..a je to krásné:-) Sonio, díky za moc pěkný článek:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, krásné předvánoční období, měj se moc hezky :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Soni, adventní čas mám moc ráda a snažím se ho užívat. Protože vánoce samotné utečou jako voda....ještě, že ten advent máme! Soni, užij si krásně celý adventní čas!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis máš pravdu vánoce jsou krátké, tak proč si neuží tu kouzelnou atmsféru již během Adventu, krásné dny i Tobě :-)

      Vymazat
  3. Soničko veľke dík za krásne slovíčka ku adventu, ako vždy u teba...a nádhernee fotky. Ja sa najviac tešim na tie adventne trhy. Je to neopisateľna atmosféra, je tam tak krásne a človek sa citi medzi ľudmi v tých nádhernych stankoch a svetlach ako v siedmom nebi :-)) aspoň ja to tak vnímam. Prajem nádherne adventne dni aj tebe. Mery

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško já děkuji Tobě za návštěvu a milá slova. Krásně jsi popsala atmosféru trhů, na mě toto období působí stejně :-)) měj se krásně :-)

      Vymazat
  4. PŘEJI KRÁSNÝ A POHODIČKOVÝ ADVENTNÍ ČAS.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Sonji, moc hezke, ze to ctenarum pripominas! Spousta lidi dneska ani netusi co to advent je, bohuzel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kim děkuji, mám ráda lidové tradice a ráda si je připomínám, mají své kouzlo a pak není to zase tak dlouho, kdy pro naše babičky a prababičky tyto lidové tradice byly součástí žívota, krásný Advent :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty