neděle 26. ledna 2014

Risotto al radicchio ... s červenou čekankou

Mezi královnu zimní zeleniny patří určitě nachové listy červené čekanky, které se sklízejí od zimního slunovratu až do jara. Její křehké a křupané lístky se hodí nejen do salátů, ale je z nich například vynikající risotto a nebo náplň do plněných těstovin jako jsou ravioli.  Dokáže dát jídlu nejen zajímavou chuť, ale osvěží talíř i barevně.
Tvar téhle zeleniny může být různý, varieta Precoce je podobná malým hlávkám zelí, zatímco odrůda Tardivo má protáhlé listy s výraznějším žebrovím. Precoce je ranější, později sklízené Tardivo má výraznější chuť a silnější hořký podtón.
Určitě neváhejte nad tímto druhem zeleniny, já osobně jí používám nejraději do salátů a do risotta, kde je nenahraditelná. Vařením ustoupi její nahořklá chuť a může se použít i v kombinaci s klobásou.
 
 
 
 
Rozpis na 4 porce
 
2 hlávky červené čekanky
350 g rýže
1 menší cibuli
4 lžíce olivového oleje
1/2 sklenky červeného vína
1,5 l zeleninového vývaru
1 lžíce másla
sůl, pepř, sýr parmigiano
250 g vinné klobásy (nemusí být)
 
 
Červenou čekanku dobře propláchneme studenou vodou a listy nakrájíme cca na 1 cm proužky, nepoužíváme bílou dužnatou část, která je nahořklá. Na širokou pánev dáme olej a na drobnou nakrájenou cibuli. Necháme osmahnout  a přídáme (na kousky rozdrobenou klobásu zbavenou střívka, kterou necháme opéci, dále přidáme) na proužky nakrájenou čekanku, necháme krátce orestovat a přidáme rýži. Dobře promícháme a zalijeme červených vínem, které necháme odpařit. Dále jen podléváme vývarem, osolíme a vaříme rýži al dente. Krátce před koncem varu ochutíme  jednou lžící másla, trochou pepře a vmícháme sýr. Necháme risotto 2 - 3minuti odpočinou a podáváme.
 
 
 

 
 
A jakou máte Vy zkušenou s touto zeleninou? Přeji pozitivní nový týden Vám všem...
Sonia




4 komentáře:

  1. Milá Sonio, čekanka patří mezi mé nejoblíbenější druhy zeleniny a jsem nadšená, že šíříš její slávu takovým podmanivým způsobem dál. Díky za kvalitní příspěvek, doufám, že připoutá všechny váhající nad hořkou chutí čekanky. Užívej si krásné období čekanky, co to jen jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velmi za povzbudivý komentář, jsem velmi ráda, že jsem v Tobě našla příznivce této výborné zimní zeleniny, bohužel neznalost mnoho lidí odradí, a je to velká škoda, protože se čekanka dá připravit na mnoho způsobů i tepelných, címž ztrácí i svou nahořklou cuť. Přeji i Tobě mnoho ispirace v kuchyni :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde čekanku sháníte. Jestli se dá najít i v nějakém marketu nebo třeba na zelném trhu. Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, omlouvám se za opožděnou odpověď, čekanka se dá určitě koupit ve větším marketu, kde mají rozsáhlejší sortiment zeleniny :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty