čtvrtek 16. ledna 2014

Špagety se škeblemi ... Spaghetti alle vongole

Moje milé blogerky, čtenáři, návštěvníci nahodní i Vy, kteří mi zůstáváte věrní a vracíte se na můj blog. Dnešním článkem bych Vám chtěla otevřít můj italský diář, který je za ta dlouhá léta mého působení zde v Itálii přeplněm poznámkami, recepty, fotografiemi a úvahami o této zemi. Mé první zastavení a zároveň i recept je v Kampánii (Campania). Podle mého názoru jedno z nejkrásnějších míst této země. Nácházejí se v této oblasti místa jako je Neapol, Vesuv, Sorrento, Amalfi, Capri... A nemluvě o přírodě, průzračném moři a lahůdkách místní kuchyně.
Můj dnešní recept je tak trochu netradiční pro naši českou kuchyni, ale velmi oblíbený a žádaný v kuchyni středomořské. Mořské plody jsou zde velmi vyhledávané a zároveň výborné kvality.
 
 
 
 
Na 4 porce budeme potřebovat
 
400 g špaget,  800 g čerstvých škeblí, 600 g loupených rajčat, 1 PL nasekané petrželky, pár lístků bazalky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl.
Škeble (vongole) vložíme do mísy se studenou vodou do které přidáme jednu polévkovou lžíci soli. Po dvou hodinách škeble dobře propereme pod tekoucí vodou a dáme do širší pánve ve které jme ohřáli dvě lžíce  olivového oleje. Přiklopíme a necháme dusit několik minut až se vongole otevřou. Šťávu přecedíme přes jemné sítko a uchováme v teple. V další pánvi zahřejeme zbytek oleje, osmahneme česnek a přidáme nakrájená rajčata, které rozmačkáme vidličkou. Osolíme a necháme vařit na mírném ohni přibližně 15 minut, nebo do doby až se omáčka mírně zahustí. Přidáme škeble se šťávou a necháme ještě nekolik minut prohřát. Mezi tím ve vroucí a osolené vodě uvaříme těstoviny (al dente), scedíme a dáme do pánve s omáčkou. Dobře promícháme, ochutíme petrželkou a bazalkou.
 
 
Krásný večer Vám všem
Sonia
 
 
 
 
 

4 komentáře:

  1. Toto môže byť pochúťka...pre nas nedostupna kôli škeblam. Fotky maš nádherne ako vždy. Pozdravujem a krásny večer prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mořské plody jsou opravdu výborné musí být však čerstvé, je to takové zdravé zpestření jídelníčku, je již řada prodejen, které dováží toto zboží v Praze jsou to např. www.seetood.cz, nebo www.oceanfood.prodejce.cz, v Brně www.ocean48.cz . Koukni na vyhledávač Google i na Slovensku, je hodně těchto prodejem :-) Maruško moc pozdravuji a hezký konec týdne!

      Vymazat
  2. Krásná fotka, škeble jsem ještě nikdy nejedla, nějak mám strach kam na ně v Praze zajít aby byly opravdu čerstvé.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani diky, čerstvost těchto surovin je velmi důležitá, ale pár prodejen jsem v Praze viděla, mají zajímavý sortiment i co se kvality týká :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty