neděle 6. dubna 2014

Saturejka





Krásný pozdrav Vám všem!
 
Jaro je již v plném proudu, sluníčko svými paprsky zahřívá každý lísteček a to je ten pravý moment  pokračovat v povídání o bylinkách. I letos Vám dám stejnou otázku - máte již zasazeno a nebo naseto? Je nejvyšší čas. Dne jsem zasadila jednu velmi voňavou  a aromatickou bylinku a má i krásný název Saturejka.
 
 
 
 
 
Tato bylinka pochází z černomořské oblasti a z východního Středomoří. Do Evropy jí přinesli mniši kolem 9. století. Povzbuzuje chuť k jídlu a uklidňuje žaludek. Daří se jí v květináči, v balkonovém truhlíku i na zahradě. Potřebuje však kyprou humusní půdu, slunce a suché místo. Vysévá se v květnu rovnou do truhlíku nebo na zahradě. Dostanete ale koupit  malé sazeničky již předpěstované. První rostlinky se po výsevu se objevují již po dvou až třech týdnech. Roste do výše 30 -40 cm, je kopinatolistá a má růžové, bílé či fialové kvítky.
 
Zelené lístky je možné sklízet celé léto. Odřezává se nízko nad zemí, stonky se svazují dohromady a zavěšují se k sušení. V zimně se vaří celé řepíky, nebo jen suché listy.
Listy saturejky se nikdy nesmějí krájet nadrobno a přidávat jako petrželka do pokrmu protože by chutnaly hořce.
 
 
 
 
Saturejka silně aromaticky voní, pikantně a peprně chutná. Je to klasické koření do všech fazolových pokrmů. Čerstvé zelené a usušené listy jsou vhodné i do všech hrachových a čočkových pokrmů, k houbám (kromě žampionů), do masových a bramborových salátů, majonéz, nádivek do drůbeže,steaků, kotlet,  na pečené brambory, do nakládaných okurek a zeleniny v octě, ke květáku , kyselému zelí, ragu z masa a do sýrových pokrmů.
 
Mějte se krásně a ať Vám bylinky krásně rostou a voní :-)
Sonia
 
 


8 komentářů:

  1. Soni mám veľmi rada toto tvoje ,, povídání " o bylinkách. Veľa som sa dozvedela o využítí v kuchyni. Hodne z tých byliniek čo spomínaš doma mám , no len pre krásu, napríklad takej šalvii som na chuť ešte neprišla :-( zato tymián a jemu podobné bylinky sú (pre mňa) úžasné :-)
    Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejka, bylinky nám mohou přinášet radost už jenom tím, že je máme doma, že si k nim přivoníme, že nám dobře rostou a občas si je po troškách přidáme do jídla, moc pozdravů :-)

      Vymazat
  2. Soničko milujem čerstvé bylinky a tiež som si nejake zasadila a teším sa im ako porastú a budú slúžiť :-) Tvoje písanie je veľmi poučne a teším sa už na ďalšie, maj sa krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji, ať i Tobě krásně rostou a máš z nich radost, krásný týden :-)

      Vymazat
  3. So saturejkou nemam ziadne skusenosti. Ani netusim ako vonia. Teraz aspon viem ako vyzera. Je to aj pekna okrasna rastlinka ako vidim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míša díky moc za zastavení u mě, saturejka má dosti silnou aromatickou vůni, je to jemná rostlinka pikantní a peprné chuti, určitě stojí za to si jí opatřit ..:-)

      Vymazat
  4. Děkuji za povídání o mé oblíbené saturejce. Seznámila jsem se s ní už před třiceti lety v Bulharsku. Je hlavní součástí koření čubrica, ale mnoho let mi trvalo, než jsem zjistila, jak se tato voňavá bylinka jmenuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruš děkuji, tato bylinka má dosti různých názvů jako je např. satorka, číbr, šubra, ale v každém případě je to velmi oblíbená bylinka :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty