středa 22. října 2014

Medové Madeleines


... a čaj o páté.

 Zrod tradičního pití čaje sahá do posledních let 18. století. V Anglii té doby byla běžná pouze dvě pravidelná denní jídla, a to snídaně a večeře. Večeře byla servírována až v pozdních večerních hodinách, a tak byl mezi oběma jídly značný odstup. Traduje se, že odpolední pití čaje bylo "vynálezem" Vévodkyně z Bedfordu. Protože v odpoledních hodinách trpěla nesnesitelnými pocity hladu, rozhodla se zařadit do svého jídelníčku podvečerní svačinu, na níž dokonce zvala své přátele. Zvávala je vždy na pátou hodinu po poledni a tento zvyk se brzy ujal i u ostatních hospodyněk.
 
Názory na tento zvyk pití čaje o páté jsou ale tak trochu v rozporu, jiné zdroje tvrdí, že vznikl ve Francii, ačkoliv je přisuzován Anglii, která ho od Francouzů pouze převzala.
 
Ale ať je to jak chce, taková malá přestávka s něčím dobrým, sladkým či slaným nemůže než přijít vhod, zvlášť nyní, v podzimním čase, lahodný teplý čaj nás dokonale zahřeje.
 
 
 
 
Medové Madeleines jsou jednou takovou velmi chutnou přestávkou ...
 
Rozpis je na 24 kousků
 
3 vejce
130 g cukru
vanilka, nebo vanilkový cukr
200 g hladké mouky
10 g prášku do pečiva
150 g másla
2 lžíce medu
 
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme přesátou mouku, prášek do pečiva, vychladlé rozpuštěné máslo a med, vše dobře ručně propracujeme a dáme do chladničky odpočinout 30min.
Troubu předehřejeme na 180°C, vymažeme a moukou vysypáme formu na Madeleines, ( v případě, že jí nemáte, můžete použít i jednotlivé formy na pracny tzv. medvědí tlapky) naplníme je do dvou třetin a pečeme přibližně 15 min. Necháme vychladnou a pocukrujeme moučkovým cukrem.
 
Do poloviny těsta můžeme přidat 1 lžíci kakaa a obarvit jím těsto.
 
 
 
 
Přejí Vám příjemný Tea Time...
Sonia
 
 
 
 
 

12 komentářů:

  1. az sem ku mne citim ich vonu :) receptik odkladam, dakujem :) Zuzana

    OdpovědětVymazat
  2. Pripomína mi to medvedie labky, piekla ich moja starká,,,,vtedy rozvoniavala celá kuchyňa. To kde vznikol zvyk čaj o piatej na tom ani tak nezáleží, no bol to veľmi pekný zvyk :-) zbližoval ľudí a vytváral nové priateľstvá. Krásne sa ti vydarili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Forma na medvědí tlapky je stejná a musím říci, že i při pečení krásně voní, přesně jak říkáš :-), díky moc za návštěvu :-)

      Vymazat
  3. Zaujímave, maš ich na krásnom sklenenom podnose, receptik odkladam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji, hned bych Ti poslala na ochutnání:-)

      Vymazat
  4. Nádhera, hned bych si dala, vypadají moc lákavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amelie i Tobě na talířek k ochutnání :-),děkuji moc za zastavení.

      Vymazat
  5. milujem earl grey s mliekom a tieto koláčiky by sa hodili dokonale ! , ešte si musím kúpiť formu...tiež ukladám, super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje babička si dělávala čaj o páté a nesmělo chybět ani to mléko, ještě si pamatuji tu lahodnou chuť:-), Biba děkuji moc :-)

      Vymazat
  6. jéééééééj, tie sú krásne Sonička, recept mám už odpísaný a určite vyskúšam...

    OdpovědětVymazat
  7. Sonio, nádherné fotky, člověku se úplně sbíhají sliny! Krásnou neděli! Radka

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty