čtvrtek 6. prosince 2012

Sv. Mikuláš... a Sv. Ambrož

Tyto dvě jména najdeme dnes a zítra v kalendáři a to nejen v tom našem. Připomenutí těchto dvou svátků patří též již k předvánočním tradicím. Večerní pochůzka Mikuláše, čerta a anděla je u nás všeobecně známa. Laskavé slovo Mikuláše a i hrozný pohled čerta určitě patří i dodnes k nejsilnějším dětským zážitkům.



Sv.Mikuláš, biskup, se narodil kolem roku 250 ve městě Pataře v rodině zbožných a bohatých křesťanů. Po smrti rodičů rozdal velkou část svého majetku chudým a vydal se na pouť do Palestiny, zemřel v maloasijském městě Myra, kde  působil jako biskup asi do roku 345. Svatý Mikuláš je patronem námořníků a rybářů, ochráncem převozníků a hlavně dětí. Podle staré lidové víry sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem, obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem rozděluje pamlsky a ovoce hodným dětem, stejně jako uhlí a brambory dětem zlobivým.




Sv. Ambrož se narodil roku 339 v německém Treviru a po vystudování práv se stal soudcem v Miláně. I když nebyl pokřtěn, byl pro svou dobrosrdečnost zvolen milánským biskupem. Zemřel 4.dubna roku 397. Jaho hlavními atributy jsou metla a úl. Jako malého ho prý napadl roj včel, který mu ale nijak neublížil. V místech, kde byl kostel zasvěcen sv. Ambrožovi, bývalo dříve zvykem v den svátku, honění dětí Ambrožem kolem kostela. Přestrojený Ambrož měl na hlavě černou, do špičky stočenou čapku se závojem přes obličej a v levé ruce uzlíček s cukrovinkami. Objevoval se za soumraku u kostela, kde na něho čekávalo vždy několik dětí, které na něho začali hrdinsky pokřikovat a Ambrož je začal honit. Při tom občas ztratil nějaký ten pamlsek a tím přilákal děti ke sbírání.




Sv.Ambrož a kostel Snt.Ambrogio Milano


A na závěr jedna malá inspirace na sváteční pečení Vánočních perníčků. Toto je dvojitá dávka mých perníčku, které jsem tu uveřejnila v říjnu.







 
Budeme potřebovat

660 g hladké mouky
200 g cukru moučka
1 prášek do perníku
3 žloutky a jedno celé vejce
6 polévkových lžic medu
2 lžíce kakaa




Všechny suroviny si dáme do mísy a začneme zpracovávat těsto, až se nám vše spojí, přendáme si těsto na vál a několik minut dobře propracujeme. Dáme těsto na 30 min odpočinout do chladničky.
Těsto vyválíme na 3-4 mm, vykrojíme si žádané tvary, a dáme na plech vyložený pečicim papírem, potřeme rozšlehaným vejcem (perničky budou krásně lesklé) a pečeme v předehřáté troubě na 150°C 10 minut. Tato doba pečení je velmi důležitá, perníček je dobře upečen když je na povrchu nazlátlý, delší doba pečení ho vysuší a byl by tvrdý.

Cukrová poleva: 160 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička citronové šťávy.
Perníčky zdobím až druhý den po upečení, musí se přes noc uležet a jak se říká vydýchat.
 
 

 
O svatém Mikuláši často snížek práší.

Když na Mikuláše prší, zima lidi hodně zkruší.

10 komentářů:

  1. Zase krásne rozprávanie :-) a nádherné perníčky, super nazdobené. Moje sú už upečené ale do zdobenia sa zatiaľ nepúšťam, netrúfam si, aj keď ma to veľmi láka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery děkuji za milá slova, vždy potěší...:))

      Vymazat
  2. Krásne vyzdobené perníčky :-))). Mne sa to nikdy tak nepodarí :-((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za návštěvu na mém blogu, a za komentář,malování perníčků mác moc ráda a určitě to není zas až tak složité, z čárek a teček se dají udělat krásné dekorace...:))

      Vymazat
  3. Pěkný, poučný článek. O svatém Ambrožovi jsem nevěděla zhola nic. No a samozřejmě, nemohu pominout ty nádherné perníčky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano o svatém Ambrožovi se toho moc neví, tak jsem moc ráda, že mé krátné povídání zaujalo,děkuji moc za návštěvu a přeji příjemný týden...:))

      Vymazat
  4. Pekné čítanie aj perníčky sa Ti vydarili , krásne vyzdobené. Pekný advent Sonička :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a přeji též krásný advent...:))

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty