sobota 26. ledna 2013

Římský květák

Tato zajímavá a dodávám i krásná zelenina není jen líbivá na pohled, ale má i výbornou chuť. Je to rostlina, která je variantní formou květáku, jemuž se i podobá. Je  bohatá na vitamin C, vitamin B9 neboli kyselinu llistovou, vlákninu  a karoten. První zprávy o této zelenině pochází z Itálie z 16 století, je známo i několik různých pojmenování této zeleniny jako např. Brukev zelená, Římský květák, Romanesco a nebo Brocoflouwer. Má svěží světlezelenou barvu a jeho květenství má charakter přírodního fraktálu s rozvětveným  meristémem, který tvoří logaritmickou spirálu.
Jestli máme trochu nedůvěry k této zelenině, mohu Vás ujistit, že je výborné chuti, řekla bych, že její vůně a chuť je delikátnější než chuť brokolice či bílého květáku. Můj recept je opět inspirován z kuchařské knihy "Nigellissima", kde je připravován jako příloha, třeba k minutkám, grilovanému masu, ale je i výbroný pouze s pečivem.


Řekněte, není krásný, dokonalost sama...



A zde je recept:



Příprava:
Květák očistíme a oddělíme jednotlivé růžičky, které dáme vařit do vroucí slané vody přibližně 10 minut. Jedlotlivé růžičky musí zůstat celé. Na pánvičce zahřejeme olivový olej, přidáme rozmarýn a na tenké plátky nakrájený česnek a ihned odstavíme, aby česnek nezačal hnědnout. Necháme vychladnout  a přelijeme jím uvařený květák, přídáme citronovou šťávu a opatrně promícháme. Konzumujeme při pokojové teplotě nebo vlažný, podle chuti.




Tato zeleninová příloha je velmi jedlá, šťavnatá a osvěžující, tak jestli vám chutná květák udělejte si dvojitou dávku... :-) Přeji hezkou nedělí!


12 komentářů:

  1. fíííha, to som ešte nevidela...fakt je zaujimavý a krásny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za vyzkoušení, chuťově výborný a lahodí oku....:))

      Vymazat
  2. Ja ho poznám pod názvom romanesco. Je výborný, taktiež doporučujem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano jedno z mnoha jmen této výborné zeleniny, jsem ráda, že chutná...:))

      Vymazat
  3. Květák mám moc ráda a od malička zbožňuju brokolici :D Tohle já můžu, úplně ses mi trefila do chutí. Škoda, že jsme ho už spotřebovali, ale jakkmile budu v supermarketu, čapnu květák a jdu kuchtit tohle !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, tak doufám, že tento recept bude chutnat, měj se hezky, přeji krásný týden...:-)

      Vymazat
  4. Opravdu nádherné! Sexy a fotogenické, lehké a svěží, mám chuť sežrat monitor :-) Květák i miluju, takže jestli u nás na malém městě narazím na ten římský, bez milosti půjde se mnou na rande do kuchyně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .....:))) tak to jsem ráda, že jsem Ti navodila takové chutě, přeji bezva randění...:-)

      Vymazat
  5. vypadá zajímavě, ale přiznám se, že jsem ještě nikdy nejedla..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani děkuji, určitě vyzkoušej až bude příležitost, je výborný...:))

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty