neděle 18. května 2014

Jablkový koláč


Určitě všichni známe lidovou písničku - Koulelo se koulelo červené jablíčko - a právě tato písnička se mi vždy připomene, když vidím krásně červená jablíčka. A ve vzpomínkách se přenesu na zahradu mé babičky, která měla menší jabloňový sad, který založil můj tatínek. Řada, na jaře krásně kvetoucích stromů a na podzim omamující vůně dozrávajících jablíček různých druhů a barev.
 
 
 
 
 
A vzpomínka nemohla jít jinam, než na sladký a křehký babiččin koláč. Příprava takového koláče má zajisté své kouzlo, příprava těsta, loupání a krájení jablíček a pak čekání až se koláč vyndá z trouby a konečně se může ochutnat. Když jsem se nedávno toulala internetem, okouzlilo mě toto malé video, kde malá holčička s babičkou připravují jablkový koláč, možná ho někdo z Vás už viděl, já jsem se při jeho zhlédnutí vrátila do malé kuchyně mé babičky a ve vzpomínkách jsem znovu ucítila vůní právě upečeného koláče.
 
 
Nahlédněte  na youtube
 
 
 
 
 
 
Rozpis  na koláčovou formu o velikost 24 cm
 
250 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
600 g jablek
1 polévková lžíce strouhané citronové kůry
1lžička skořice
130 g cukru
špetka soli
50 ml studené vody
1 lžička prášku do pečiva
 
 
Do mísy dáme mouku, na kousky nakrájené máslo, sůl, prášek do pečiva, žloutky a propracujeme, přidáme studenou vodu a uhněteme jemné těsto, které dáme do chladničky 30 min odpočinout.
Oloupeme a na jemné plátky nakrájíme jablka a promícháme je s cukrem, skořicí a citronovou kůrou.
 
Těsto vyválíme na cca 3 mm a vyložíme jím koláčovou formou, do které rozložíme nakrájené jablka, ze zbytku těsta vytvoříme mřížku, kterou pomažeme vodou a jemně pocukrujeme cukrem. Pečeme přibližně 35 min. při teplotě 180°C. Vychladlý koláč pocukrujeme moučkový cukrem.
 
 
 
 
Přeji Vám krásný týden a proč ne, zpříjemněný třeba tímto jablkovým koláčem, mějte se krásně :-)
Sonia
 
Nezapomeňte na projekt Babiččina bábovka, má výzva je stále platná,  těším se na Vaše nové recepty.
 

4 komentáře:

  1. Krása, to mřížkování je nádherné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani děkuji moc, krásný týden :-)

    OdpovědětVymazat

  3. Takýto jabĺčkový je výborný, robievam často a tá mriežka na vrchu sa ti fakt vydarila, ja sa pri tom vždy dosť natrápim...:) Maj sa pekne Sonička.

    OdpovědětVymazat
  4. Evičko děkuji též mám ráda tyto křehké mřížkové koláče a s každou mřížkou na koláči si velmi ráda vyhraji, moc zdravím a krásný týden :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty