sobota 15. listopadu 2014

Horké víno a jablečná šťáva



Ano, dny budou stále studenější, tyto slova jsem četla v jednom modním časopise pro pletenou modu.  Ukazoval krásně nadýchané a teplé svetry, které nás určitě v zimě dobře zahřejí. Já Vám přidávám k teplému ošacení i nějaký ten recept na dobré a chutné zahřátí těla a chuťovým buněk. A proč ne i zkřehlých prstů a dlaní. Není nic příjemnějšího než držet v rukou horký šálek či sklenku a pochutnat si na teplém nápoji.
 
 
 
 
 
Svařené víno
 
1 l červeného vína
5 celých hřebíčků
200 g cukru
kousek citronové kůry
2 kousky skořicové kůry
1 hvězdička badyánu
 
Červené víno přivedeme k varu, přidáme cukr, koření a necháme několik minut přejít varem, víno přecedíme přes sítko a podáváme horké.
 
 
Horká jablečná šťáva
 
1 l jablečné šťávy
250  ml vody
šťáva z 1/2 citronu
pár hřebíčků
kůra skořice
1 červené jablko
cukr na oslazení
 
Vodu a jablečnou šťávu přivedeme k varu, přidáme koření, na menší kousky nakrájené neloupané jablko, citronovu šťávu a necháme přejít varem, nalijeme do sklenic i s nakrájeným jablkem a dobře osladíme.
 
Přejí Vám krásnou listopadovou neděli
Sonia


P.s. Sklenice jsou po mé prababičce, vařila si do nich černou kávu, na kterou kladla vrstvu našlehané sladké smetany...., byla požitkářka :-)
 

2 komentáře:

  1. Milá Sonio, moc krásná fotka opět! A jinak ten jablečný nápoj budu muset zkusit, ještě jsem ho nedělalala a neochutnala. Krásný večer! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Radko, děkuji za návštěvu, horká jablečná šťáva je velmi lahodná, můžeš osladit i medem, dostane ještě plnější chuť, ať Tě krásně zahřeje ...:-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty