úterý 2. prosince 2014

Babiččina porková polévka.... má nejoblíbenější


Dnes bych Vás chtěla pozvat do kuchyňky mé babičky, já vím, bohužel jen virtuálně, ale i fantazie je velká kouzelnice se kterou můžeme v myšlenkách cestovat a přenést se do dob minulých. Kuchyňka mé babičky byla malá místnost, s malým okénkem do zahrady. Vařilo se na bílých kuchyňských kamnech na dřevo, které krásně praskalo a vonělo smůlou. Pod oknem byl starý mycí stůl, vedle má oblíbená stará kredenc, židle a malá dřevěná stolička vedle kamen pro našeho kocoura. Útulná místnůstka, ve které stále vonělo něco dobrého. Zvlášť, když venku byla zima, vítr foukal a poletoval sníh. To byl ten pravý okamžik pro dobrou a horkou polévku, ano moji oblíbenou, pórkovou.
 
Určitě Vám tuto polévku  nemusím zvlášť popisovat, je to jedna z klasických polévek a chci se s Vámi podělit o tento jednoduchý, ale výborný recept. A možná Vás i tak trochu inspirovat, až se budete odpoledne vracet domů z práce a přemýšlet  o dobré horké polévce, která Vás postaví na nohy.
 
 
 
 
Do hrnce dáme máslo, nakrájený a očištěný porek a necháme krátce osmahnout, zaprášíme moukou a ještě krátce orestujeme. Zalijeme teplou vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do měkka. Když je zelenina uvařená, polévku dochutíme kořením, můžeme přidat drobně nasekanou pažitku či petrželku. Podle chuti podáváme s osmaženým pečivem.
 
 
 
 
Přejí Vám dobrou chuť a večerní pohodu nad voňavou, horkou polévkou.
 
Sonia
 
 
 

4 komentáře:

  1. Pórkovou polévku mám ráda. Když jsem viděla nadpis, říkala jsem si, zda babička hrála POKR:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Amélko, babička sice pokr nehrála, ale polévku uměla výbornou..:-D

      Vymazat
  2. Horúce polievky sú naj, dovolím si tvrdiť, že viac , ako punč v tomto období :-)j. A pórková zvlášť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, zvlášť když venku sněží, zebou nás nohy, ruce a máme červený nos :-D, přeji Ti krásný adventní čas :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty