pondělí 22. prosince 2014

Perníčky na poslední chvíli


Perníček na Vánoce opravdu nesmí chybět a tak i na poslední chvíli jsem upekla několik těch malovaných a vonících maličkostí. A jestli jste na tom jako já, chybí Vám perníček, ale obáváte se, že už na svátky nebude dostatečně měkký a budete ho moci jíst až v únore, nebojte! Tento recept je tak trochu záchrana proti tvrdému perníku, musíte ale dodržet dávkování a dobu pečení ta je velmi důležitá. Perník se nesmí vysušit. A protože je to na poslední chvíli tak tady je můj vyzkoušený recept.
 
 
 
 
Rozpis je na tři plechy menších perníčků
 
330 g hladké mouky
100 g cukru moučka
1/2 prášku do perníku
1 žloutek
1 celé střední vejce
50 g medu - 3 lžíce
50 g másla /tekuté/
1 lžíce kakaa
 
Poleva
1 bílek
1 kávová lžička škrobové moučky
1 kávová lžička citronové šťávy
 
Ze surovin vypracujeme těsto, které velmi dobře propracujeme musí být lesklé a necháme odpočinout půl hodiny v chladničce. Na vále vyválíme těsto na 2 - 3 mm a vykrájíme libovolné tvary, které potřeme bílkem. Přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 150°C 10 minut. Necháme perníčky vychladnout a zdobíme polevou.
 
 
 
 
Tak perníčky last minute jsou zde, ať se Vám podaří a potěší Vás :-)
Sonia

sobota 20. prosince 2014

Vosí hnízda


Krásný předvánoční pozdrav Vám všem. Přiznejte se, kdo má rád vaječný koňak? Já ano, hlavně v poháru s výbornou zmrzlinou a šlehačkou a pak v tomto cukroví. Vosí hnízda, cukroví, které se dělalo u nás doma jako poslední, rychlé na přípravu a výborné na chuť. Ti co mají rádi jemnou vůni likéru určitě neodolají.
 
Tak tedy jedna voňavá rychlovka, zde je recept
 
 
 
Na cca 30 kusů
 
160 g piškotů
60 g másla
120 g moučkového cukru
50 g mletých ořechů
3 lžíce kakaa
2 - 3 lžíce vody
2 - 3 lžíce rumu
vaječný koňak
celé piškoty na uzavření
marmeláda
 
Piškoty rozmixujeme, nebo umeleme na strojku na strouhanku a smícháme s cukrem, ořechy, kakaem, máslem a rumem. Podle potřeby přidáme vodu a vypracujeme těsto, které drží tvar. Formičku namočíme do vody (jestli máte formičku ze dřeva) vysypeme cukrem ( krupice)  a vložíme do ní kousek těsta, které prsty vmáčkneme do formičky a koncem vařečky vytlačíme otvor. Krouživým pohybem těsto vyjmeme. Otvor naplníme vaječným koňakem, piškot namažeme marmeládou a vosí hnízdo uzavřeme.
 
 
 
Příjemnou adventní neděli a ať Vám vůně cukroví provoní Váš dům...
Sonia