sobota 14. dubna 2012

Mrkvový moučník na sobotu...




Dnes ráno jsem dostala chuť na něco sladkého, na nějaký dobrý moučník co není bábovka nebo jí podobné. Nic proti bábovkám mám je velmi ráda, ale chtělo by to změnu. Musím se přiznat, že jsem neměla doma ani moc ingrediencí na přípravu nějaké zvláštní laskominy. Otevřela jsem ledničku a usmála se na mě pěkná čerstvá mrkvička. Blesklo mi hlavou, že bych dnes mohla upéci mrkvový moučník. Nevím jak jinak ho nazvat, říci dort se mi zdá přehnané a buchta je zase moc fádní. Moje babička sice téměř všemu říkala buchta, ale byla to žena velmi praktická a neztrácela čas v maličkostech.
 Tento typ moučníku je na přípravu velmi jednoduchý, není suchý a má lahodnou chuť. Bohužel ho nedělám často a nevím ani proč, asi to bude tím strouháním mrkve. Ale ráno ke snídani s šálkem čaje, je prostě vynikající.




Rozpis
300 g mrkve,200 g hladké mouky, 150 g cukru, 100 ml kvalitního slunečnicového oleje, 2 vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra 1 lžíčka, špetka soli.
Nejdříve nastrouháme na jemném struhadle mrkev a vymačkáme z ní vodu. V míse našleháme žloutky, cukr, vanilkový cukr, olej a nastrouhanou mrkev. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a vše dobře promícháme. Je-li těsto příliš tuhé můžeme přidat trochu mléka. Nyní si našleháme bílky a tuhý sníh opatrně  přimícháme do těsta. Těsto nalijeme do předem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme při 180°C asi 30 minut. Pocukrujeme moučkovým cukrem.





6 komentářů:

  1. To vypadá opravdu moc dobře. Jak budeme mít vejce, tak si ho upeču, protože mám na mrkev ve sladké podobě velkou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,a můžu jen doporučit pro vláčnou konsistenci a jemnou chuť...:)

      Vymazat
  2. Na mrkvový dort se chystám už dlouho, takže děkuji za krásnou inspiraci a připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Keby sa mrkva nevyžmýchala, bol by koláč veľmi mokrý? Podľa mňa by bol ešte šťavnatejší, nie?

    OdpovědětVymazat
  4. ja robievam tento mrkvovy kolacik a nedavam tam vobec olej maximalne lyzicu masla a je dobry..............

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty