úterý 18. prosince 2012

Pracny... a formičky, které se dědí po generace...




Já vím, určitě máte již pracničky pěkně upečené, uložené v krabicích a čekají až budou za pár dní krásně servírované na slavnostím talíři, vonící skořicí, hřebíčkem a kakaem. Já jsem si letos při pečení zavzpomínala na mojí babičku a prababičku, které mi zanechaly tyto krásné formičky různý forem, rohlíčky, slepičku a kohoutka, zajíčka, jahodu a mnoho dalších a dalších forem. I recept je ten originální, tak jak pekla pracny moje babička. Je velmi jednoduchý a pracničky se rozplývají na jazyku.

Zde je recept

500 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
1 celé vejce
1 vanilkový cukr
1 kávová lžička ml. skořice
2 kávové lžičky tluč. hřebíčku (já ho tluču ve starém hmoždíří)
400 g tuku na pečení
4 lžíce kakaa
moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení





Peču při 180°C přibližně 10 minut a obaluji ještě teplé v cukru.



12 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Tak to je fajm, tyto malé věcičky mají své kouzlo...:))

      Vymazat
  2. určite áno ...Soni , všetko to čo po niekom ostane má svoje čaro .....mňamkoty si napiekla ....krásne nafotené

    OdpovědětVymazat
  3. Sonička, tak tie formičky už ozaj niečo pamätajú...máš pravdu, aj ja pekávam na Vianoce, ale tohto roku som tradíciu porušila, keď však vidím tie tvoje tak ma láka ešte ich upiecť, uvidím...:)

    OdpovědětVymazat
  4. Sonka, máš ich nádherné :-).. a tie formičky sú vzácne...a nielen spomienkami

    OdpovědětVymazat
  5. Pripájam sa aj ja, krásna spomienka a tiež som dedila po mamke, ona už nepečie :-))
    Tvoje pečenie je nádherné, mňam.

    OdpovědětVymazat
  6. Děvčata, moc Vám všem děkuji, jsem ráda, že jste si našly chvílku v tomto uspěchaném čase. Máte pravdu tyto formičky opravdu pamatují hodně vánočního pečení a mohly by vyprávět řadu příběhů. Mám moc ráda tyto staré věcičky, protože pomáhají vytvořit tu správnou atmosféru a teplo domova...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Aj ja som zdedila :) Tento rok mi ich mama poslala v balicku a robila som pracny asi z nejakeho podobneho receptu ako tu mas ty, teda bez vajicka. Len boli take krehucke aj po vychladnuti, ze sa rozpadavali v ruke. Ale aj tak chutili dobre :) Pekne sviatky prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaela moc Ti děkuji za připomenutí, všimla jsem si toho až nyní, že jsem do receptu nenapsala vajíčka, dala jsem tam jedno, hned musím opravit. Ale myslím, že i bez vajíčka to jde výborně, je v nich dost tuku, který vše drží pohromadě. A je krásné, že udržuješ tradice i tak daleko od domova. Měj se fajn a přeji Tobě i celé Tvé rodině též krásné svátky a hodně pohody...:-)

      Vymazat
  8. Formičky se dědí opravdu všude...:-)) Já jsem našla na půdě celou krabici krásných, stejných jako jsme měli doma s rodiči a jsem za ně šťastná:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Paní Soňo, ořechy do těchto praciček nepatří?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Tobě anonymní čtenáři děkuji za návštěvu, tento recept se u nás v rodině dědí již po generace a nikdy jsme ořechy do tohoto cukroví nedávali, záleží na chuti. Kdo má rád ořechy určitě mu nic nebrání ochutit si těsto mletými ořechy já dávám přednost jednoduché variantě, která voní jen po skořici a mletém hřebíčku, Přeji krásné dny :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty