neděle 6. ledna 2013

Na Tři krále o skok dále...

Nový rok se nám pomalu rozbíhá a já Vám přeji, aby byl plný úspěchů a všeho dobrého. Dnešní den je dnem sávtku Tří králů, nebo se mu také říkalo den Zjevení páně a tímto dnem nám také končí doba vánoční, ale z liturgického hlediska je konec Vánoc až druhou neděli v lednu na Křest Páně. Tento den byl hlavně ve znamení malých koledníků, převlečených za Tři krále, obcházející domácnosti, kde koledovali a přitom žehnali stavení tím, že posvěcenou křídou napsali na dveře počáteční písmena tří králů a letopočet. V dřívějších dobách chodívalo králů více a byli mezi nimi nejen děti, ale i dospělí. Účastník tříkrálového pochodu byli zejména duchovní s ministranty a kostelníkem, ale i učitelé se svými žáky.




A protože tato dnešní neděle je ještě tak trochu sváteční, chci se s Vámi podělit o tento recept na hruškový koláč, který má nádech Vánoc a voní krásně kořením a svařeným vínem.





Budeme potřebovat:

340 g hladké mouky, 150 g másla, 5 středních hrušek, skořice v celku asi 5 cm, 5 - 6 hřebíčků, 60 g cukru, 1/2 l červeného vína, pár piškotů, rybízová marmeláda.

Do mixeru si dáme mouku, cukr, máslo nakrájené na kousky, špetku soli. Přídáme 0,5 dl di studené vody a mixujeme až se nám těsto spojí v celek. Ještě na vále krátce propracujeme a dáme chladít do chladničky na 30 minut.
Hrušky oloupeme a nakrájíme je na plátky. Dáme je vařít s kořením do červeného vína, přídáme 3 polévkové lžíce cukru a vaříme až jsou hrušky měkké.
Těsto si rozdělíme na dvě částni, jednou částí vyložíme pečící formu, na dno rozdrobíme několik piškotů na které poklademe uvařené a vychladlé hrušky. Zbytek těsta rozválíme na 3 - 4 mm a uzavřeme jím pečící formu. Formičkou na cukroví vykrájíme malé hvětdičky a koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 30 minut.  Hvězdičky naplníme rozehřánou rybízovou marmeládou a pocukrujeme moučkovým cukrem.


Přípíjet můžeme svařené víno a koláč podávat se šlehanou smetanou. Tento moučník je určitě krásnou sladkou tečkou těchto letošních svátků...:-)

10 komentářů:

  1. koláč vypadá naprosto skvěle!! Mňam!!:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Apsolútne suprový koláčik s nádhernou sviatočnou ozdobou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery, děkuji, škoda že ta sváteční atmosféra netrvá dále, ale máme před sebou celý rok a doufám, že bude plný dobrých věcí a ispirací...:))

      Vymazat
  3. Soni parádny koláčik :-) mňam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji, hrušková náplň ja opravdu výborná a krásně voní po koření a svařené vínko ve kterém se hrušky vaří je opravdu idelání doplňěk...:.)

      Vymazat
  4. Opět úžasné fotky (sakra, jak to jen děláš, že máš tak parádnické fotky!) a voňavý hruškový koláč bych si hned zakrojila. Po přečtení tvého článku mám hned takovou uvolněnou vánoční atmosféru, vlastně celý tvůj blog je pro mě nádherný relax.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji za velmi milá slova, jsem opravdu ráda, že můj blog na Tebe příznivě působí, je to pro mě to lejpší ocenění. Měj se krásně a přeji Ti krásný nový rok...:))

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty