čtvrtek 7. března 2013

Orecchiette con broccoli




Tak brokolici Vám určitě představovat nemusím  je to u nás v poslední době velmi oblíbená zelenina. Kromě snadné přípravy, nízké ceny a příjemné chuti má celou řadu předností. Nevěřili byste, co tahle příbuzná kapusty všechno obsahuje! Jedná se o velmi zdravou zeleninu, neboť obsahuje vlákninu, která je důležitá pro zažívací ústrojí a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. Kromě toho je v brokolici obsažený beta-karoten, který má za následek snižování množství volných radikálů v těle, působí preventivně proti cévním onemocněním, dále proti mrtvici a šedému zákalu. Podle nejnovějších výzkumů brokolice dokonce chrání kůži před zhoubnými následky poškození, která vznikají působením ultrafialového záření.
Jedním slovem prostě zázračná zelenina.



Já jí mám též velmi ráda a připravuji ji na mnoho způsobů. Nejraději ji však má v kombinaci s těstovinami. Tyto malé těstoviny, které  se podobají ouškám, zde jméno orecchiette, dodávají brokolici výtečnou chuť. Jestli však nemáte tento typ těstovin, můžete použít i jíný druh krátkých těstovin, například penne. Výsledek bude též vynikající.





Zde je můj recept

Na 4 porce budeme potřebovat:

400 g těstovin
600 g očištěné brokolice
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
2 pálivé papričky
1/2 sklenky bílého vína
sůl, pepř, sýr parmigiano podle chuti





Očištěnou brokolici rozdělíme na růžičky a dáme vařit cca 5 minut do vroucí osolené vody (vodu z uvařené brokolice uschováme, bude se nám hodit na vaření těstovin). Mezi tím si na velkou pánev dáme olivový olej, česnek, pálivou papričká a necháme krátce osmahnout, přidáme uvařenou a okapanou brokolici, zalijeme vínem a necháme odpařit.  Ve vodě ve které jsme vařili brokolici, uvaříme těstoviny  (al dente - nesmí se rozvařit) a dobře odkapané je přidáme do pánve s brokolicí, ještě krátce prohřejeme, promícháme se zeleninou a podáváme. Podle chuti můžeme přidat sýr parmigiano.





Můžu Vás ujistit, že tento celkem velmi jednoduchý a rychlý recept určitě stojí za ochutnání a jestli máte rádi pikantní jako já, přidejte o papričku více...:-)
Dobrou chuť!


10 komentářů:

  1. Krásne fotky! Aj nový vzhľad bogu sa mi páči!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc, zelenina je velmi fotogenická...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. tieto jednoduché recepty milujem a tie tvoje fotky vždy obdivujem, krásne nafotené ako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Biba moc děkuji za návštěvu, jsem ráda že Tě recept zaujal, měj se hezky...:))

      Vymazat
  4. ach Sonka, ja prídem k Tebe na zaučenie, tie fotky sú prekrásne, vždy ma očaria a milo potešia, samozrejme aj Tvoje recepty! :-) Prajem krásny víkend :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ywett, jsi milá,moc Ti děkuji a přeji též krásný příští týden...:))

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty