středa 27. března 2013

Velikonoční bochánek

Velikonoce - svátky jara, a víte odkud pochází  tento název? Z "velké noci" ze soboty na neděli, kdy došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista a datum Velikonoc připadá na neděli po prvním jarním úplňku. A též symboly toho svátku, je jich opravdu mnoho tak např: zajíček, beránek, kříž, oheň a svíce, pomlázka, vajíčko, pentle a mašle, řehtačka, květiny a i jídlo bez kterého si tyto svátky už nedovedeme představit.



Já jsem opět po dlouhé době zalistovala v mé staré kuchařce Marie Janků Sandtnerové a podělím se s Vámi o její klasický recept na Velikonoční bochánek. Jako vždy recept nezklamal, tak jestli chcete vyzkoušet, tady je recept:

Rozpočet

50 dkg hladké a krupičkové mouky (dala jsem půl hladké a půl polohrubé)
15 dkg másla
špetka soli
10 dkg cukru
citronová kůra
vanilka nebo na špíčku nože muškátového oříšku
2 dkg droždí
1/4 l mléka
3 - 4 žloutky
8 dkg rozinek
5 dlg mandlí
1 vejce na potření

Postup

Do prosáté mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přídáme sůl, cukr, citronovou kůru, vanilku, načež prilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, málo cukru, mouky a části vlahého mléka. pak ostatní mléko va kterém jsme umíchaly žlotky a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku, přidáme očištěné rozinky, loupané mandle. Těsto dáme do mísy a přikryté dáme kynouti na vlahé místo 3/4 hodiny. Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme ho 3/4 hodiny vykynouti, načež jej nahoře nařízneme, dvakrát potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi nebo rozinkami. Pečeme 1 hodinu.
Moje poznámky: když jsem na válu vypracovávala těsto přidala jsem ještě trochu mouky, protože těsto se mi zdálo dost řídké, a  bochánek jsem pekla na 180°C jen 30 min.

A zde je výsledek, krásně nadýchaný a voňavý bochánek




A ještě jeden symbol tohoto jarního svátku...

Zajíček
jako symbol tradičních Velikonoc k nám připutoval z Německa, tudíž se jedná o symbol převzatý. Ale vzhledem k roustoucímu počtu "čokoládových zajíčků" na pultech obchodů jistě neuškodí vysvětlit co má zajíček společného s vajíčkem a proč je s ním v období Velikonoc spojován. Tak jedním z vysvětlení je, že zající je přisuzováno tajné roznášení velikonočních vajíček, protože přes svou plachost a strach z lidí býva na jaře vídán poblíž lidských obydlí, kde vyhledává potravu, Podle jiného výkladu bývalo zvykem do chleba pečeného ve forrmě tvaru zajíce položit vajíčko. Z toho důvodu vznikla časem představa, že vajíčka skutečně přináší zajíc.


A tak tedy ještě jeden recept na malého zajíčka


Budeme potřebovat
200 g cukru
2 vejce
1 lžíce citronové šťávy
vanilkový cukr
250 g hladké mouky
prášek do pečiva
50 g másla
mléko podle potřeby
kakao (podle chuti)

Cukr a vejce ušleháme do pěny, přidáme rozehřáté máslo, citronovou šťávu, mouku a přášek do pečiva. Podle potřeby trochu mléka. Vyšlehané těsto nalijeme do formy na zajíčka předem vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 35 min. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem. Rozpis je na dva zajíčky, na formu o velikosti cca 24 x 15 cm.





Vám všem přeji krásné sváteční dny plné pohody a sluníčka...:-)

13 komentářů:

  1. Sonička, napečené už máš, môže Veľká noc začať...:) tak veselé sviatky aj Tebe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji,hodně pohody a krásné Velikonoce Ti přeji...:-)

      Vymazat
  2. Nádherne napečené. Hádam je u vás jarnejšie, ako v našich krajoch. My máme sneh :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katka děkuji moc,letos trávím Velikonoce kousek od Neapole a zde krásně kvetou broskvoně, ale na severu se jaro teprve probouzí, letošní zima byla i zde dlouhá,přeji Ti krásné svátky jara...:-)

      Vymazat
  3. Sonička pekne si to napiekla a krásne sviatky jari prajem aj ja Tebe. U nas svietilo dnes nádherne slniečko a bolo konečne teplooo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery děkuji za komentík, Též Tobě hodně pohody a krásné Velikoce...:-)

      Vymazat
  4. Prajem krásne a veselé veľkonočné sviatky, bochánek je nádherný :-) Táňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Táňa, jsi milá i Tobě veselé svátky a plné sluníčka, měj se krásně...:-)

      Vymazat
  5. Sonička ďakujem za návštevu u mňa, vždy sa poteším!
    Milá moja :-) krásne si to prichystala aj nafotila si šikulka! Prajem ti teda krásne a pohodové sviatky.
    pa pa Zdenka

    OdpovědětVymazat
  6. Též přeji i vám krásné Velikonoce a moc vhálím povedeného zajíčka a bochánek. Já se letos nějak rozpekla, makového beránka se sušenými švestkami s citronovou polevou už jsme skoro snědli, včera jsem proto upekla tvarohový mazanec (ve skutečnosti dva - jeden pro nás a jeden pro tychni), svým rodičům jsem pak upekla kokosového beránka potřeného čokoládovou ganache a pro koledníky jsem připravila linecké cukroví a celožitné celozrnné medové slepované perníčky.
    Tady v Čechách to sice vypadá spíš na Vánoce (momentálně mi za okny sněží), tak nám nezbývá, než to jaro přivolat alespoň v kuchyni :-)

    OdpovědětVymazat
  7. úplně na mě dýchla jarní/velikonoční atmosféra, i když venku to na ni moc nevypadá!:( Ale ten mazanec vypadá dokonale!:)

    OdpovědětVymazat
  8. Sonka, to je nádhera a tiež aj Tebe a Tvojej rodinke, prajem krásne sviatky! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Far more accurately, you'll likely go through several accidents more than your lifetime from the pursuit of health and fitness.

    Also visit my homepage bowflex for sale

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty