pátek 31. května 2013

Povídání o bylinkách - Rozmarýn


Rozmarýn


Pochází ze Středomoří, kde roste divoce na slunném a suchém místě. Snadno se pozná podle jehlicovitých listů. Tyto mladé výhonky a květy je možno sklízet celý rok.
Rozmarýn byl odjakživa rostlinou do kořenáče. Bylině se daří dobře na okně a na balkoně, potřebuje však světlé, teplé a slunné místo a kyprou zem. Protože se dá rozmarýn jen těžko pěstovat ze semen, měli bychom si na jaře zakoupit sazenici. Potřebude velký květináč, aby jeho kořeny měly dost místa.
Je choulostivý na chlad a snadno zmrne, proto rozmarýn musíme na zimu přenášet na světlé, suché a vzdušné místo.V zimě ho jen málo zaléváme. Na jaře rozmarým přesadíme do většího kořenáce. Tato bylina kvete již okvětna do července světle modrými až fialovými kvítky. Rozmarýnem se koření již od pradávna, aromaticky voní a proto se musí používat opatrně. Typickou příchuť dává kuřecím pokrmům, jehněčímu, rajčatové polévce, telecímu, skopovéme, ale i hovězímu guláši, bramborovým jídlům a vařené rybě.



A protože se blíží doba grilování nechám Vá zde dva recepry, které sé vám možná budou hodit.

Bylinkový ocet:

0,5 l jablečného octa, 3 stroužky česneku, bobkový listy 2 lístky, 1 lžička celého pepře, 1 lžička oregána, 2 listky šalvěje, 1 větvička rozmarýnu, pár lístků bazalky, pár lístků petrželky a celeru, 1 lžička cukru

Ocet přivedeme k varu a necháme ho povařit asi 5 minut (nezapomeňte si otevřít okno...:) ). Necháme chvílku vychladit a přidáme koření a bylinky, necháme odpočinout 24 hodin, přefiltrujeme a uzavřeme do lahviček. Přídávem v malém množství do salátu a marinád.

Marináda na grilované maso:

2 polévkové lžíce bylinkového octa, 4 polévkové lžíce oleje, nejlépe olivový, 2 polévkové lžíce cibule, polévková lžíce hořčice, se solí utřený stroužek česneku. Vše dobře promícháme, maso na glirování dáme do mísky a přelejeme touto marinádou. Přikryjeme a necháme přes noc v chladu. Při grilování kousky masa touto marinádou potíráme.

Tak jestli Vás tyto dva recepty nalákaly, stačí už jen oprášit po zimně gril, rozžhavit uhlíky, ale hlavně počkat na příjemný slunečný den, Přejí Vám krásný konec týdne...:)





4 komentáře:

  1. Rozmaryn na fotce je krasny! Mne pres zimu temer neprezil, takze se ho snazim pouzivat min nez loni. Ovsem v drubezi pastice nebo na rybach nemuze chybet. Gulas zni taky dobre, nekdy to musim zkusit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuji za návštěvu, mám též rozmarýn velmi ráda, a už jen ta jeho vůně mi nnhání hlad...:))

      Vymazat
  2. U nás doma pestujeme rozmarýn už veľmi veľa rokov, darí sa mu a každý ho obdivuje aký je krásny. Na jar, keď už mrazy pominú vyberieme ho z kvetináča vysadíme do záhrady a na jeseň znova šup do kvetináča. Až doteraz sme nemali žiadny problém Z neznámych dôvodov nám túto zimu neprežil...:( našťastie som vlani v lete nechala v skleníku zakoreniť jeden konárik, zasadila som ho do kvetináča a len dúfam, že sa mu bude dariť tak, ako jeho predchodcovi....Sonička, páči sa mi tá marináda. Grilovačky už pomaly začínajú tak ju určite vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evička, děkuji moc za tvé vyprávění, doufám, že se Tvému novému rozmarýnu bude dařit a nadělá Ti radost a poslouží při přípravě pokrmů, měj se hezky...:-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty