čtvrtek 22. srpna 2013

Libeček

Má dnešní bylinka je libeček lékařský, bylinka, bez které už si opravdu nedovedu představit přípravu některých pokrmů. Kdo z Vás jí má ve své bylinkové zahrádce určitě mi dá za pravdu.

Mladá rostlinka libečku





Je to zahradní rostlina, jež dosahuje stáří 10 až 15 let a může z ní vyrůst kež o výši jednoho až dvou metrů.
Domov libečku leži na pobřeží Středozemního moře, byl pěstován zprvu v klášterních zahradách, nyní je však rozšířen po celé Evropě. Kořennější než listy jsou masité hlízy, které se po 2 - 3 letech vyhrabuji, suší a jemně rozemílají a používají jaké koření.
Libeček se může vysazovat již v dubnu, ale také v září. Vyžaduje poněkud vlhkou, výživnou, dobře pohnojenou půdu a slunné až polostinné místo. Sklízí se jen takové listy, které voní a chutnají jako celer. Je možno ho sušit. Vzhledem k tomu, že chuť libečku je velmi intenzivní, mají se listy vařit spolu s jídlem. Používáme-li tuto bylinku syrovou, musí se dávat velmi šetrně a spolu s ostatním kořením. Je velmi chutný v zelenině, v drůbeži, v rybích, masových a zelenihových vývarech, v omáčkách a v tmavých omáčkách k pečení. Též v bylinkovém másle, zelených a míchaných salátech, v rýži a vynikající je přidávat ho při vaření brambor.

Speciální aromatická bylinková směs
Stejný díl libečku, petržele, pažitky se nadrobno naseká  s trochou pepře, špetkou tymiánu a rozmarýnem.
 
Z bylinkové záhrádky krásný pozdrav Vám všem
Sonia

4 komentáře:

  1. Ja tuto bylinku na záhrade mám veľmi dlho, ale používam ju malo...tak akurát do polievok, ani som nevedela že je dobra aj na mäsko, dík za info. Krásny víkend prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško nevím proč, ale mám dojem, že tato bylinka je málo pěstována a přeci je tak krásně aromatická. Jsem ráda že ji i Ty používáš, přeji pěknou neděli i Tobě :-)

      Vymazat
  2. Tak tuhle bylinku mám spojenou s dětstvím, mamka ji pěstovala na zahradě a když jí ucítím vzpomenu si na domácí vývar :)))) kde tahle bylinka nesměla chybět a i teď jí nejvíc používám do polévek,ale sušenou :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme úplně stejné vzpomínky, krásná vůně :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty