pondělí 19. srpna 2013

Švestkový litý (kynutý) koláč...



Tak také já dnes přináším svou trošku do mlýna. Blogy se poslední dni plní švestkovými koláči a tak jsem si řekla, že už konečně  musím též nějaký ten švestkový koláč upéct. Mám svůj oblíbený recept, ale hledala jsem něco nového, ještě nevyzkoušeného. A našla jsem! Tentokrát v novém čísle časopisu GURMET, ano v záříjovém čísle. Časopis vyšel minulý týden a na první stránce (kdo si ho již koupil), určitě viděl lákající švestkový koláček. Musím říci, že když jsem ho viděla dostala jsem opravdu chuť ho vyzkoušet. Převážně recepty z časopisů nevařím, nechám se inspirovat to ano, a proto jsem  tentokrát  udělala vyjímku a byla jsem mile překvapena.


 
 
A i když je to litý koláč na plech, já jsem  použila koláčovou pečící formu a udělala jen poloviční dávku. Tak kdo si časopis ještě nekoupil, zanechám Vám zde kompletní recept a originální dávkování.
Můžu Vám tento koláček vřele doporučit, je opravdu výborný, šťavnatý, jednoduchý na přípravu s jemnou chutí po máčku a s vůní rumu.
 
 
 
 
Rozpis na 12 řezů
 
400 g hladké mouky
špetka soli
2 lžíce krupicového cukru
2 žloutky
350 ml mléka
21 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
150 ml rostlinného oleje
1 kg švestek
 
Drobenka a dokončení
 
100 g mletého máku smíchaného s moučkovým cukrem
125 g polohrubé mouky
60 g másla
60 g moučkového cukru
75 g másla
2 lžíce rumu na pokapání
 
Do mísy prosijte mouku se solí. Přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko. rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto, hustotou podobné livancovému, ve kterém se při propracování tvoří vzduchové puchýřky. Povrch těsta lehce poprašte moukou a zakryné nechte na teplém místě vykynou.
 
Těsto vlijte na plech poktytý pečícím papírem a stěrkou namáčenou ve vodě rozetřete po celé jeho ploše. Povrch poklad'te rozpůlenými švestkami, posypte oslazeným mákem a  drobenkou, a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 35 min.
 
 Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem a rumem.
 
 
 
 
Přeji Vám dobrou chuť!
Sonia
 
 
 
 
 
 
 
 
 

13 komentářů:

  1. Vyzerá luxusne, kombináciu sliviek, maku a rumu mám rada. Ak mi zostanú nejaké slivky, tak ho určite vyskúšam. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem moc ráda, že Tě recept zaujal, tak když vyzkoušíš ať chutná, měj se hezky..:-)

      Vymazat
  2. Ten sa Ti ale podaril, krásne fotky tomu napovedajú :-) Ja som ho robila včera, len som dala namiesto maku tvaroh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško s tvarohem je určitě také výborný, tak ten za vyzkouším já :-)

      Vymazat
  3. ... na podobné slívové vlně:-) . Dnes jsem ještě objevila dančí guláš na švestkách. Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musí být též velká dobrota, díky za návštěvu :-)

      Vymazat
  4. Švestky prostě miluji v jaké koliv podobě ať koláč nebo povidla :) A tenhle koláč vypadá náádherně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani díky, asi budeme švestkový národ, švestky ve všech podobách a kolik dobrých věcí se z nich dá připravit :-)

      Vymazat
  5. milujem slivkové koláče, máš ho nádherný a tiež aj fotky, šikuľka! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Sonio, vypadá opravdu báječně!:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Včera upečený. Dala jsem ho na plech a jen se záprášilo. Vynikající... Díky

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty