pátek 28. března 2014

Co jsou olihně ?

Olihně jsou hlavonožci příbuzní kalmarům a krakaticím. Stejně jako ostatní hlavonožci jsou bilaterálně symetričtí, mají dobře vyvinutou hlavu a deset chapadel. Toto se můžete dočíst ve Wikipedii. Já dodávám, že jsou to velmi chutní mořští tvorečkové , kteří mají velmi dobré maso a dají se připravit na mnoho způsobů, a jako ryby, jsou velmi zdravé. Dají se koupit již opracované, zmrazené a naporcované na úhledné prstýnky. Nechají se rozmrazit, obalí se v mouce a smaží se v rozpáleném oleji do zlatova. Stačí jen posolit pokapat citronem a servírovat třeba s dobrým zeleným salátem. Jsou výborné!
 
 
 
A jestli si je koupíte čerstvé,  zde je pár slov o tom jak postupovat při jejich přípravě.
Oddělte tělo od hlavy a chapadel, vytáhněte brk a tělo odložte stranou. Chapadla odřízněte od hlavy těsně před očima, zmáčkněte chapadla a odstraňte tvrdou zašpičatělou část. Hlavu s vnitřnostmi vyhoďte. Z těla a chapadel sloupněte nachovou kůži a propláchněte tekoucí studenou vodou.
 
A zde je již recept středomořské kuchyně
 
Dušené olihně s rajčaty a olivami
(4 porce)
 
800 g očištěné olihně
500 g loupaných rajčat
100 g oliv
2 stroužky česneku
4 PL olivového oleje
2 PL sekané petrželky
sůl, pepř
 
 
 
 
Olihně naporcujeme na prstýnky asi 2 cm široké. Do větší pánve dáme olej na kterém opečeme česnek a petrželku, přidáme olihně a zalijeme vínem, které necháme z části odpařit. Přidáme oloupaná  a na malé kousky nakrájená rajčata, olivy na přiklopené dusíme na mírném ohni přibližně 40 min. do měkka. Podle potřeby podléváme teplou vodou. Jakmile budou olihně měkké a šťáva se odpařením zahustí dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečeným pečivem.

A nebo jednoduše si můžete dát naservírovat tuto lahůdku při Vaší cestě na jih.
V každém případě Vám přeji dobrou chuť a krásný konec týdne
Sonia

6 komentářů:

  1. Ahoj Soni, jídla s mořskými "potvůrkami" mám moc ráda. Akorát si je dopřávám pouze v létě, o dovolené, u moře. Tady u nás si je nedávám. Čerstvé se moc neseženou a s mraženými to není ono. Soni, přeji Ti krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis, děkuji za zastavení, máš pravdu Tvá volba je asi ta nejlepší, dopřát si tyto pochoutky přímo na místě, zachovají si svou čerstvost a výbornou chuť :)

      Vymazat
  2. Někdy bych si chtěla takový recept zkusit, doufám, že se mi někdy zadaří, mám tyhle věci opravdu moc ráda k jídlu. Ale také spojené především s létem u moře, takže poměrně dost vzácné(ale o to víc se těším:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, čím jsou tyto pokrmy vzácnější, tím si je člověk lépe vychutná, úplně s Tebou souhlasím :-)

      Vymazat
  3. Keby som tie potvorky videla takto na taniery, neviem či by som si ich dala potom do úst :-)) Ja radšej tiež ako Alis
    si taketo veci dávam radšej v reštaurácii u mora v lete na dovolenke a tak sa vždy teší aj naš žalúdok nielen telo na dovolenku :-)) Tvoje hotové potvorky Soničko máš nádherne nafotené. Prajem krásne dni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, máš pravdu nejsme na tyto "potvůrky" moc zvyklí, ale je to škoda a čerstvost surovin je velmi důležitá :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty