čtvrtek 6. září 2012

Moře a žár keramických pecí

Tato moje další pohlednice je z oblasti Kampanie, z malebného městečka Amalfi a Vietri sul Mare. Jsou to dvě krásné městečna, které se nachází v krásné krajině pod příkrými srázy. Amalfi je nyní významné turistické středisko,ale  kdysi to byla bohatá námořní republika (v 9. až 10. století). Vznikl zde námořní zákon – tzv.Tavole Amalfitane. Obchodníci z Amalfi používali k placení zlaté mince už v 9. století, zatímco zbytek Itálie žil výměnným obchodem.V roce 1343 byl přístav v Amalfi zničen příbojovou vlnou a město tak ztratilo svůj dřívější strategický význam. Později se Amalfi proslavilo kvalitními školami a faktem, že se zde narodil vynálezce kompasu Flavius Giolii.



Pohled na město a přístav Amalfi




Malé náměstíčko a srdce tohoto městečka



Duomo Sant´Andrea
Nachází se na Piazza del Duomo a vede k  ní monumentální schodiště. Stavba má bohatě zdobený portál, bronzové dveře odlité v Konstantinopoli (1066) a arabskou zvonici s barevnou stříškou. Barokní interiér krášlí mozaiky, mramorové skultury, plátna a dvě kazatelny. V kryptě jsou uloženy kosti svatého Ondřeje.













Malé krámky se svojí charakteristickou atmosférou




A toto je poslední pláž..., tak zase za rok...





Jen kousek od Amalfi se nachází další  malé městečko,které jsem si opravdu zamilovala, a snad každý kdo má rád krásnou keramiku. Toto městečko totiž keramikou žije, je proslavené tímto uměním  v celém světě. Mnoho rodin  zde již po generace žije touto krásnou prací a mnoho umělců se příjíždí inspirovat do těchto míst a tvoří zde svá umělecká díla. Toto místo se jmenuje


Vietri sul Mare



Městečko ve kterém keramiku nalezneme na každém kroku















Obchůdky a domy jsou zde zdobeny touto krásnou majolikou













A co dodat na závěr, i já jsem neodolala a koupila nějakou tu keramickou maličkost pro potěchu a vzpomínku na toto krásné místo...


8 komentářů:

  1. Ta první fotka mi vyrazila dech.. Nepopsatelná nádhera.

    OdpovědětVymazat
  2. Znova si ma previedla krásnymi miestami a vďaka tvojim nádherným fotografiám môžem aspoň takto cestovať po svete...:) a tak ako ty, ani ja by som určite neodolala tej keramike...

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem Ti veľmi krásne za nádhernú ďalšiu prehliadku mestečka. Ta prvá fotka je skutočne skvost,
    tak fotka samotná, ako mestečko aj prístav.

    OdpovědětVymazat
  4. Ďakujem za krásny výlet , nádherné mestečko :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Sonka, s tebou by som tak rada cestovala a určite by som si brala aj foťák, aspoň by som sa naučila tak krásne fotiť ako to vieš ty :-)....ďakujem za toľkú nádheru, aspoň takto, kedže sa tam určite nedostanem...a ako vždy, krásne opísané! :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Krásne fotky! V Amalfi som bohužiaľ ešte nebola, takže trochu závidííím :-) Chýba mi fotka toho keramického suveníru, čo si si doniesla... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Musím souhlasit ta první fotka, no to je nááádhera..hned bych jela :)

    OdpovědětVymazat
  8. Děvčata moc Vám všem děkuji, Amalfi a jeho okolí je opravdu krásné místo a kdo rád fotografuje určitě si příjde na své, stačí jen vybrat ten správný záběr. Jsem opravdu ráda, že se Vám mé snímky líbily, velmi jste mě potěšily a tak se budu do budoucna snažit přidat i nějaký ten recept na místní specialitu...:-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty