úterý 27. listopadu 2012

Torta sforzesca






Jednou dávno, v období Renezance, kdy v Míláně žil Ludovico il Moro, šlechtic, který vlastnil rozsáhlé bohatství a byl znám též pro svou vybranou kuchyni, která v této době procházela obdobím slávy , byl na jeho dvoře připravován tento velmi chutný dort. Připravoval se během oslav a mají na něm zásluhu hlavně neapolští mistři cukráři, kteří působili na tomto šlechtickém dvoře. A tak v jedné ze starých kuchařských knih z té doby, se nám dochoval tento zajímavý recept téměř moderního charakteru. Časem byl tento recept obohacen o jednu novou surovinu a to o čokoládu, která nahrazuje některé koření, které dnes již neznáme.

Milano - Castello Sforzesco





Nádvoří a jedna z věží hradu



Ale nyní již k tomuto dobrému dortíku, na jeho přípravu budeme potřebovat:

250 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g cukru, 50 g rozpuštěného másla, 1 prášek do pečiva, 50 g datlí, 50 g rozinek, 40 g vlaškých ořechů, 80 g hořké čokolády nalámané na kousky, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké červené papriky, mléko.




Vejce ušleháme s cukrem, přidáme máslo, koření, mouku s práškem do pečiva, rozinky,  datle a ořechy nakrájené na malé kousky a čokoládu. Podle potřeby trochu mléka, aby těsto nebylo tuhé. Nalíjeme do předem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme cca 35 minut při 180°C. Před pečením můžeme povrch dortu ozdobit , použijeme odpeckované datle, ořechy a rozinky.




Jestli máte rádi suché ovoce, tak si určitě přijdete na své, dortík je velmi lahodný, vláčný, ideální s šálkem horkého čaje  v tomto podzimním období.

14 komentářů:

  1. to vypadá nádherně! akorát by mi ho doma nikdo nejed :-( (kromě mě :-D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si udělej poloviční dávku na jeden mini dortík..., třeba budou pak doma loudit...:-D, děkuji

      Vymazat
  2. Vyzerá fantasticky , nádherne nafotené . Soni máš u mňa nomináciu 11 , je to ako hra spoznávanie blogeriek , kuk na môj blog :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji, za komentík i nominaci, už se běžím podívat...:))

      Vymazat
  3. nádhera, a opět skvěle vyfoceno:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani děkuji,mám radost, že tě recept zaujal...:))

      Vymazat
  4. wow Sonka, vždy sa tak teším na tvoje nové príspevky a zakaždým vieš milo prekvapiť, fotky sú nádherné a koláč poriadne lákavý! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ywett,moc Ti děkuji za milá slova,mám vždy velkou radost když můj post zaujme a líbí se a jsem ráda za každý komentík...:-)

      Vymazat
  5. Nádherný recept doplněný velmi zajímavým historickým okénkem. Tenhle recept určitě využiju po Vánocích, ke zpracování přebytečných datlí, rozinek, čokolády a ořechů. takže díky moc, vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, a jsem ráda že jsem Ti dala inspiraci na tento dortík, doufám, že bude chutnat. Na zpracování suchého ovoce je skvělý...:)

      Vymazat
  6. If a natural diѕaѕter ѕtrikes, aгe you prepareԁ fоr
    it? If thе answer is no, take a look at thiѕ free guide on suгvіval at httρ://survive.
    toр-information.net/
    Feel free to surf my homepage ... http://weightloss.allthebestproducts.net

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty