neděle 16. června 2013

Povídání o bylinkách - šalvěj


Šalvěj





Dnešní povídání bude o krásně voňavé bylině šalvěji. Pochází z jižní Evropy a Středomoří. Má masité, chloupky pokryté listy a roste do výše 50 - 100 cm. Listy chutnají kořenně hořce. Lehce se suší. Pěstování ze semena není snadné, proto je lépe koupit sazenici a zasadit ji na zahradě, nebo do balkonového truhlíku. Rostlina potřebuje hodně slunce, místo chránění před větrem a dobrou vápenitou zahradní zem. Od října se musí rostlina chránit proti mrazu rašelinou. Plné aroma získává šalvěj až ve druhém roce. V červnu a červenci kvete šalvěj bledě modrými až růžově fialovými kvítky, krátce před květem ořezáváme bylinu trochu nad zemí, odtrhneme listy od stvolů a sušíme je.

A protože již samo jméno zní jako balzám, nepřekvapí, že šalvěj se pěstuje i jako léčivá bylina. Odvar šalvěje je vhodný jako ústní voda a ke kloktání. Jako čaj proti nastuzení a proti žaludečním obtížím. Sušená šalvěj má silnější účinek než čerstvá a proto se může používat jen v malém množství.

Jídla, která by nikdy neměla na stůl přijít bez šalvěje jsou rybí polévky a omáčky, bylinkové a sýrové omelety. Se špetkou šalvěje zvlášť dobře chutnají: králík, jehněčí a skopové maso, vepřové, ale také steaky zlepší svou chuť, jakmile se potřou šalvějí, Též sekaná, zvěřina, vařená šunka. Čerstvé šalvějové lístky se vkládají mezi slaninu, maso, cibuli a zeleninu na grilovací jehlu.

Zvláště aromatická letní bylinková směs:
smíchá se šalvěj, tymián, saturejka, estragon a černobýl.
Záleží už na Vám kde tuto směs použijete, jestli na marinádu ke grilování nebo k pečení masa.

S vůní šalvěje z bylinkové zahrádky...

12 komentářů:

  1. šalviu som ešte nikdy v jedle nepoužila, ale už dlhšie sa na to chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Biba, šalvěj patří k létu, má krásnou vůni a tak Ti ji můžu je doporučit...:)

      Vymazat
  2. This post is truly a good one it helps new web users, who are wishing in favor of
    blogging.

    Look at my weblog ... voyance gratuite

    OdpovědětVymazat
  3. When someone writes an article he/she maintains the idea of a user in his/her
    brain that how a user can know it. So that's why this post is outstdanding. Thanks!

    my site ... voyance gratuite

    OdpovědětVymazat
  4. V mojej bylinkovej záhradke šalvia samozrejme nesmie chýbať. Ja ju pestujem hlavne kvôli jej liečivým účinkom a používam ju v čajovej zmesy s inými bylinkami lebo čistá mi veľmi nechutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko též jsem taková malá babka kořenářka :), ale mám šalvěj ráda i v kuchyni dodá pokrmům zajímavou vůni...:-)

      Vymazat
  5. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out
    much. I hope to give something back and aid others like you aided me.



    my blog - voyance gratuite

    OdpovědětVymazat
  6. Další skvělý bylinkový článek! Děkuji!:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani díky moc, měj se krásně...:-)

      Vymazat
  7. Soni pekné čítanie, vďaka zas som sa niečo dozvedela ĎAKUJEM ♥

    OdpovědětVymazat
  8. It's going to be end of mine day, except before end I am reading this fantastic piece of writing to improve my knowledge.

    Here is my web blog; voyance gratuite ()

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, jedla som opečené kuracie mäso s lístkami šalvie a rozmarýnu...to bola mňamka!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty