sobota 8. června 2013

Povídání o bylinkách


Kopr




Kopr pochází z Dálného východu. Po staletí se pěstuje v Evropě, v severní a jižní Americe jako léčivá bylina. Nedaří se mu však v balkonových truhlících, protože  je příliš velký. Lépe je mu na zahradě, kdy však vyžaduje vlhkou, težkou a dobře pohnojenou půdu, nesnáší stálou vlhkost. Abychom měli stále čerstvý kopr v zásobě, můžeme ho od dubna do června několikrát vysázet. Semeno se jen lehce zatlačí do půdy. Klíčí již po dvou až třech týdnech. Kopr vyroste až do výše 50 - 120 cm, je ho však možno sklízet , jakmile vyroste do výše 25 - 30 cm.

Nejlépe chutná čerstvý, ale je ho také možno sušit. K nakládání okurek, zeleniny, dýně a k přípravě bylinkového octa potřebujeme kvetoucí kopr a okolíky. Kopr a okolíky se odřezávají, jakmile jsou plody nahnědlé, tak, aby zrníčka nevypadla. Okolíky se nechají dozrát na suchém, stinném místě a poté se zrnka vytřesou. Zelený kopr se nikdy nesmi dlouho vařit, jinak ztratí chuť. Čerstvý a nadrobno nakrájený kopr dává každému zelenému, okurkovému a rajčatovému salátu osvěžující a pikantní aroma. Je pochoutkou k novým bramborám, do tvarohu. Koprová omáčka chutná výborně k hovězímu masu a ke všem vařeným rybám.




A jestli též rádi nakládáte okurky, tady je několik ingrediencí bez kterých se tato zelenina neobejde:  kuchyňská sůl, kyselina benzoová, žluté hořčicové semeno, koriandr, nové koření, černý pepř, hřebíček, jalovec, bobkový list a sušené lístky routy. Tak ať Vám okurčičky krásně rostou...:)


4 komentáře:

  1. Veru Sonička, uhorečky rastú, tak si na ne pekne čakám a chodím ich chváliť, aké sú krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme dvě, mám je též velmi ráda, tak dofám, že jich letos bude hodně...:))

      Vymazat
  2. Soni, kôpor milujem. Tak ako je pre niekoho slepačia polievka balzam na dušu, tak pre mňa je balzam na dušu kôprová omáčka. Som schopná si ju uvariť aj o polnoci a zjesť na litre :-D Minulý týždeň som si doniesla od krstnej zo záhrady veeeľa čerstvého kôpru, takže teraz ho mám v mrazničke vždy po ruke ;-) Robievam aj kôprový osúch či šalátové uhorky s bielym sójovým jogurtom a kôprom = v teplých dňoch skvelé osvieženie, ak ho dám zachladiť do chladničky :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty