neděle 2. února 2014

Kaštanová mouka...


Koláč z kaštanové mouky, plné rustikální chuti, ze kterého je cítit vůně lesa, podzimu, vůně padajícího listí zabarveného do červena, nahořklá chuť ořechů a svěží vůně rozmarýnu. Tento recept pochází z toskánského venkova, ale je rozšířený v celé Severní Itálii. Je to typický podzimní a zimní moučník, jehož dobrý výsledek záleží na kvalitě kaštanové mouky.
 


 
 
A jelikož se do těsta nepřidává cukr, mouka musí být dobré a skladké chuti. Ta nejkvalitnější mouka se vyrábí v oblasti Garfagnana. Kaštany na její výboru se sbírají ručně, suší se 40 dní ve speciálních přístřešcích, kde sušení napomáhají hořící ohně ve kterých se pálí pouze kaštanové dřevo.
 
 
 
Takto usušené kaštany se melou na jemnou moučku v místních mlýnech.
Kaštanová mouka je vynikající zakladní surovinou pro vytvoření fantastických pokrmů. Je ideální přídavek do chleba, koláčů i sušenek. Kaštanovou mouku můžete použít jako náhradu pšeničné mouky, je bez lepku a bohatá na vitamic C.
 
 
 
 
 
Ale nyní již k samotné přípravě
 
Na 6 porcí budeme potřebovat
 
300g kaštanové mouky
500 ml vody
špetku soli
2 lžíce olivového oleje
50 g rozinek
2 lžíce nalámaných ořechů
pár jehliček rozmarýnu
 
 
 
 
Rozinky přelijeme horkou vodou a necháme odpočinou. Kaštanovou mouku dáme do mísy, přídáme olivový olej, špetku soli a po troškách přidáváme vodu a stále šleháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Hustota těsta je přibližně asi jako těsto na palačinky. Těsto nalijeme do olejem vymazané koláčové formy a povrh posypeme rozinkami, ořechy a rozmarýnem. Zakapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté trobu na 180°C přípližně 30 minut. Podáváme studený nebo vlažný.
 
 
 
 
Určitě budete překvapeni touto specifickou chutí, máte-li rádi tak zvanou chudou kuchyni určitě Vám bude chutnat ... :)
Sonia
 
 
 
 
 

12 komentářů:

  1. Soni...úžasný recept, ale kde u nás sehnat kaštanovou mouku?
    Pokud je někde u nás k sehnání, tak mi napiš kde a já recept určitě vyzkouším.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti děkuji moc, jsem ráda, že Tě recept zaujal, kaštanová mouka se dá koupit v bio prodejnách i v menším balení po 250 g měj se hezky :-)

      Vymazat
    2. Soni...děkuji, zítra se tam hned dojdu podívat.
      Hezký večer, Martina

      Vymazat
  2. Teda Soničko zase tvoja ďalšia špecialita, pokuknem či niečo take ako gaštanova múka u nas bude k dostaniu. Fotky super vyzera to lákavo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji za návštěvu, koukni do bio prodejen určitě se sežene. krásný týden :-)

      Vymazat
  3. Sonio, neumím si představit tu chuť, ale hodně mě to láká! Díky za další super recept:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani chuť je opravdu zvláštní,určitě stojí za ochutnání, měj se hezky :-)

      Vymazat
  4. Hmm. To vypadá dobře. O kaštanové mouce jsem ještě neslyšela. Zajímalo by mě, jak se to řekne italsky. Letos se chystám na pár dní do Itálie a tak bych se po ní poohlédla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruš děkuji, tento koláč se jmenuje Castagnaccio a prodává se například v pekařství nakrájený na kousky v zimním období. Kaštanová mouce se řekne italsky "farina di castagne" a je k dostání v každém větším supermarketu. Přejí kráný den :-)

      Vymazat
  5. Sonka, prekrásne fotky, obdivujem...kedy sa už naučím tak fotiť? :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem si přivezla kaštanovou teď z Toskánska, tak googlím nějaké recepty a narazila jsem i na ten od tebe. Vypadá moc dobře, jen ho budu muset nějak upravit, protože nemám ráda rozinky (mohly by je nahradit brusinky :-) ) a přímo nesnáším rozmarýn. Ale bez něj se to myslím obejde :-D!

    OdpovědětVymazat
  7. Dělala jsem ho z poloviční dávky, jsem zvědavá, jak bude chutnat, ale také mám problém s vyfocením svého díla, rozhodně to nevypadá tak lákavě jako to Vaše:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty