úterý 19. června 2012

Fotím, fotíš, fotíme...

Dnes to nebude o vaření, ale o fotografování. Už jen z toho důvodu, že se mi dnes nechce ani vařit ani smažit a to už nemluvě o pečení v těchto horkých dnech. Do kuchyně mi přes balkon svítí sluníčko a na teploměru je již ráno 34°C. Tak je asi nejlepší si o vaření a fotografování povídat. Já, a určitě i vy, máte také rádi obojí, protože blog bez fotografií je nudný, každý se rád podívá na hezké fotografie a když se jedná o jídlo, tak musí být na první pohled přitažlivé. Říká se, že  nejdříve se jí očima, asi na tom bude něco pravdy. Já osobně velmi ráda fotím, cokoliv, od broučka přes krajinu až po krásně upečený koláč. Ale ono to není vůbec nic jednoduchého vyfotit takový lahodný koláček, určitě jste se o tom již přesvědčili i vy. Jednou je snímek tmavý nebo šedivý atd. Ale musím říci, že je hodně blogů, které ráda sleduji a dívám se na krásně vyfocené jídlo  a často se mi sbíhají sliny.

Přidávám několik snímků z mého domácího focení a také jak postupuji při konečném upravování fotografií.

Před úpravou



Po úpravě


Na úpravu fotografií používám Photoshop CS

1. Ořez, to by měl být vždycky první krok, další úpravy provádím až s ořezanou fotografií
2. Úpravy, v tomto kroku udělám všechny potřebné úpravy, tj. technická kvalita snímku, snížím jas, nebo      stíny, upravím expozici, přidám světlo, případně sytost barev, vyvážení barev a odstranění šumu.
3. Zmenšení, zásadně obrázek zmenšuji až po provedení všech potřebných úprav. Převážně upravuji fotografie do velikosti 650 x 500 p a na blog ji přidám v originální velikosti.
4. Doostření, zmenšením snímku dojde k jeho lehkému rozostření, které je většinou potřeba upravit.


Před úpravou



Po úpravě


Před úpravou




Po úpravě




Jesli vás tento můj post zaujal budu velmi ráda za vaše komentáře, případně rady a náměty, jaké programy používáte na úpravu fotografíí atd.

Před úpravou



Po úpravě





Přeji Vám všem pevnou ruku a dobré světlo :)



16 komentářů:

  1. Já budu prostě věčný amatér a takových hezkých fotek, jako jsou na některých stránkách, nikdy nedosáhnu. Trošku mi to vadí, ale co už.

    Na úpravu fotek používám PhotoScape v češtině. Tam jsem ale nepřišla na to, jak se tam vkládá písmo, tak na to používám PhotoFiltre v angličtině.

    Taky jsem zjistila, že nejlíp se mi fotí přímo v kuchyni na kuchyňském stole. Je tam nejlepší světlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, také já se amatérsky snažím o nějaký tem dobrý snímek a určitě se mám ještě co učit, a nějaký ten nedostatek se snažím upravit ve Photoshopu. PhotoScape je též velmi dobrý program používám ho převážně pro rozdělení fotografií a další grafické úpravy. Co se světla týká, také dávám přednost dennímu světlu a používám externí blesk pro lepší světelnost. Moc ti děkuji za tvůj komentář, výměna názorů nám určitě všem pomůže se zdokonalovat ... :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, kvůli fakt komickýmu překlepu jsem svůj komentář smazala...
      Tvoje fotky jsou parádní. Já mám úplně obyčejný turistický foťák, takže udělat s ním pěknou fotku mi někdy dá docela zabrat. :-/ Jediná opravdu pevná zásada, kterou se musím řídit, je, že fotím výhradně za denního světla. Naše domácí osvětlení nestojí totiž za nic a o fotkách pořízených večer škoda mluvit. Jenomže dost mě to omezuje - zvlášť v zimě, kdy je tma už v pět odpoledne.
      Fotky dodělávám v programu photoscape (je ke stažení zadara), ale pořád ještě tápu a učím se... :) Zatím nejvíc bojuji s pozadím. Protože nikdy není správně rozostřené, nejjednodušší je pro mně fotit proti bílé ploše.

      Vymazat
    2. Máš pravdu, světlo a pozadí jě někdy tvrdý oříšek, se kterým také já dost často zápolím. Světelnos se dá upravit programem, s pozadím je to už horší. Bílé pozadí je asi to nejpraktičtější protože neobsahuje žádné rušivé prvky a odráží též světlo. A i s malým fotoaparátem se dají dělat pěkné fotografie, například ty tvoje poslední se mi moc líbí,až jsem na tvoje penne dostala chuť, díky moc za komentář vyměna názorů mě vždy moc potěší ...:)

      Vymazat
    3. Já mám pravděpodobně výbavu podobnou jako Réza, ale letos jsem si sama vyrobila tzv. lightbox (psali o něm na Daring Kitchen). Když k tomu člověk přidá silnější žárovku, tak je výsledek i v zimě pěkný. V podstatě jde o to, rozptýlit si světlo na a skrz bílou plochu. Dělala jsem ho z kartonové krabice a podšívkoviny.

      Vymazat
    4. Lightbox je velmi užitečný, též ho vlastním a jsem s ním velmi spokojená, máš pravdu, není až tak náročný na zhotovení po domácku a vyřeší velký problém , hlavně když je nedostatek denního světla :)

      Vymazat
  3. Sonio, parádní článek. Udělat hezkou fotku je snem asi každého bloggera. :-) Já když jsem si zakládala blog, tak jsem o focení nic nevěděla a podle toho taky ty moje fotky vypadaly, až mám chuť to někdy celé předělat. Ale nebudu to dělat, jen ať je vidět, že se neustále něco učím. :-) Na úpravu fotek používám ACDsee. Foťák máme zrcadlovku, ale jak mě můj manžel zkušený fotograf poučil, nemáme ten správný makroobjektiv. :-) Já jsem ze začátku fotívala i večer, pač peču večer a ráno je shon, jenže to fotky nedopadly. Teď tedy fotím ráno nebo přes den, jenže málokdy mám na to víc času, většinou je to nahonen, malý potřebuje pozornost a pořád ho musím hlídat, takže není čas na aranžování atd. Ale tak podle mě to není zas tak důležité, člověk si má tak nějak blogařit pro radost a jestli je jednou povedenější fotka a podruhé není, to mi nepříjde to hlavní. Na některé blogy chodím hlavně díky zajímavému čtení, fotky nejsou už tak hlavní... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kivi, moc ti děkuji za tvá milá slova a tvůj názor. Máš též pravdu člověk si bloguje pro radost,nemá být otrokem dokonalosti. Velká většina z nás píše svůj blog určitě z důvodu poznání nových věcí, hledání hových inspirací a zkušeností o které se schceme podělit s dalšími blogery a navázat též nová přátelství :). To je asi ta nejdůležitější věc, já osobně jsem za ten krátký čas na blogu poznala hodně milých lidí a jsem za to velmi ráda a to je to hlavní :)))

      Vymazat
  4. Sonka, krásny článok a aj fotografie :-) Ja na úpravu fotiek používam Gimp2, ale stále sa ešte učím ohľadom aj fotenia....tak nech sa ti tak stále a krásne darí, teda všetkým! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yvett, velmi děkuji i já ti přeji hodně tvůrčiho tvoření, focení i pečení,stala jsem se tvou pravidelnou čtenářkou a na tvůj blog se ráda vracím, a jak píšeš ať se nám všem daří...:))

      Vymazat
    2. Sonka, si veľmi milá, ďakujem! :-)

      Vymazat
  5. Nááádherné fotky, ty třešně jsou dokonalé:)))

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné fotky ako vždy...šikovnica si.

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, Mery, moc vám děkuji, ale stále se mám ještě co učit, na této adrese http://www.foodportfolio.com/food_stylists/ je pár zkušených food fotografů, zde inspirace opravdu nechybí :)))

    OdpovědětVymazat
  8. no tak na toto som ja ľavá,,, ja si upravujem fotky v Picasa 3 ale nemám moc kvalitný foťák a čo najviac nemám k tomu vzťah . Pekný článok si napísala a pre mňa aj poučný dík :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty