čtvrtek 16. května 2013

Povídání o bylinkách


Pažitka




Pažitka pochází nejspíše z Itálie, je však známa již od středověku  i na americkém a asijském kontinentě. Z této bylinky máme užitek po celý rok. Daří se jí v kořenáči na okně, ale i na balkoně  a zahradě. Pažitka miluje slunce, vápenitou, kyprou a vlhkou půdu. Na jaře můžeme zakoupit sazenice u zahradníka, zasadíme vždy tři až čtyři sazenice do květináče či truhlíku  nebo na zahradu, anebo zasejeme semena pažitky přímo na záhon. Již po dvou týdnech vyrazí první výhonky. Abychom vypěstovali silné stonky, musíme mladou rostlinu v trsech přesadit nebo dát do větších květináčů.

Pažitka se nemá často ořezávat. Je důležité dbát na to, aby se neořezávala hlouběji než 2 cm nad zemí. Ořezává-li se příliš hlubobko a často, je nebezpečí, že zajde. Proto je vhodnější pěstovat více rostlinek.

Pažitka má silný obsah železa a vysoký obsah vitamínu C. Používá se vždy za syrova. Pravídlo říká. že je jí možno dávat ke všem pokrmům, k nimž se hodí cibule. Nemá se však používat k chřestu, mladému hrášku a fazolím, protože snadno zatlačí jemné aroma těchto zelenin. Velmi osvěžující a chutná je snídaně - chléb s máslem, či s jemným sýrem či tvarohem, posypaný pažitkou.

A když vykvete, má krásné, jemné fialové kvítka..., je kouzelná.



10 komentářů:

  1. A zase super informácie :-) Dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, není zač, taková prostá bylinka a kolik užitku...:-)

      Vymazat
  2. pažitku mám moc ráda:-)
    Další pěkný článek, díky za něj!

    OdpovědětVymazat
  3. No, ja sa pažítku snažím vypiplať už druhý rok a ani rastlinka! Za mňa - hodne náročná na pestovanie ..., asi ju nemám pestovať, tak to vyzerá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko nevzdávej se, nám roste jako plevel a dokonce i přezimuje. Hodně zalévej a trochu přihnoj a uvidíš, že poroste...:))

      Vymazat
  4. Pažitka spolu s petrželkou moje best of :) Jsou tak neutrální , že se snad hodí ke všemu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, pravda pravdoucí v kuchyni prostě nepostradatelná...:-)

      Vymazat
  5. Pažitka je úžasná, já si z ní často dělám pomazánku,....:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro tak to já také, už jen ta její vůně mi nahání hlad...:))

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty