úterý 25. června 2013

Grissini s rozmarýnem



Hlavním městem italského regionu Piemonte je Turín, nachází se na severozápě Itálie a leží na úpatí Alp, kde se spojují řeka Po a Dora. Je to krásné město s parky, paláci a starobylými kavárnami, a právě symbolem tohoto města je grissino. Kolem roku 1675 ho ve svém pekařství připravil Antonio Bruero pro člena rodiny Savoia, který měl problémy s trávením chleba.  Toto pečivo, které nezatěžuje trávicí ústrojí a má i výbornou chuť  se pak velmi rychle rozšířilo také po celé Itálii.





A tak jestli jste milovníci křupavých tyčinek, které perfektně nahradí chléb a pečivo, můžete vyzkoušet tento základní recept. Tyto grissini jsou ochucené rozmarýnem ale můžete si přidat bylinky podle své chutí, zde se fantazii meze nekladou.

Budete potřebovat

250 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
1 kl soli
1 kl medu
90 ml vlažné vody
1pl nasekaných jehliček rozmarýnu či jiných bylinek


Mouku dáme do mísy přidáme sůl, med, rozmarýn a rozpuštěné droždí ve vlažné vodě. Zaděláme těsto a na teplém místě necháme kynou až zdvojnásobí objem. Nakynuté těsto rozválíme válečkem do tvaru obdelníku na výši 1 cm a nakrájíme ho nožem na proužky o šíři 1 cm. Tyto proužky rukama zakulatíme,. dáme je na plech s pečícím papírem a pečeme 20 - 30 minut (podle Vaší trouby) až budou mít světle zlatou barvu. Dobře uzavřené vydrží i několik dní.






Já je nejraději k uzeninám, sýrům a salátům, ale i samotné jsou výborné...
křup, křup...:)


13 komentářů:

  1. lákavý a nádherný recept, ako všetky od teba! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ywett děkuji, vždy mě potěšíš, měj se krásně...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Soni, recept na grissini jsem si opsala a brzy vyzkouším!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis to jsem moc ráda, tak ať se Ti povedou pěkně křupavé..:)

      Vymazat
  4. K posezení s přáteli u vína se u nás nejčastěji podává foccacia, ale myslím, že grissini budou příjemná změna. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  5. Osobně preferuji spíše slané dezerty než sladké. Jako vlastně jsem nikdy nebyla zase taková fanynka sladkého a tak. No, a když se to spojí s dobrou kávou, tak je to fakt šleha. U nás je super pražírna zrnkové kávy Jihlava, kde bereme zrna a když se to pak spojí prostě s nějakým dobrým slaným dezertem s čerstvými bylinkami, tak je to mnohem lepší než třeba Red velvet.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty