čtvrtek 2. dubna 2015

Jidášky


Krásný zelený čtvrtek Vám všem. Tento název "Zelený čtvrtek" pochází nejspíše z germánského bohoslužebného názvosloví Greinen-Weinen = plakati a odtud možná Grün-donnerstag - Zelený čtvrtek. V tento den se jedla jen zelená strava, špenát, zelí, aby byl člověk zdravý po celý rok. Kdo snědl před východem slunce pečivo namazané medem, byl po celý rok chráněn před uštknutím hadů a před žihadly vos.
 
Místo zvonů zaznívaly odevšad dřevěné klapačky a řehtačky. V poledne a večer se na určitém místě ve vsi shromažd'ovaly děti, hoši i děvčata. V čele zástupu šel chlapec, který měl řehtačku v podobě velkého trakaře tzv. "tragač" Procházeli vsí a odříkávali:

My Jidáše honíme
a dřevem mu zvoníme.
Kdo ho viděl, ať nám poví
o nevěrným Jidášovi.
O Jidáši nevěrný, cos to učinil,
že jsi Pána Krista židům prozradil?
Za to musíš v pekle hořit,
s čertem, d'áblem se tam mořit.
Až Jidáše chytíme,
do ohně ho hodíme.
 
 
Ale abych jen nepovídala, zde je slíbený recept na jidášky, jednoduché základní těsto, které si můžete obohatit rozinkami, mandlemi, čokoládou nalámanou na kousky, cukrem, ale hlavně medem.
 
 
 
 
Budeme potřebovat
 
400 g hladké mouky
50 g tekutého másla
50 g cukru
30 g čerstvého droždí
1 žloutek
1 celé vejce na potření
1/4 vlažného mléka
špetka soli
 
Do mísy dáme mouku uděláme dolíček do kterého dáme cukr, mléko, tuk a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek a přidáme špetku soli, vejce a zaděláme jemné těsto, které se nesmí lepit, přidáme ještě potřebnou mouku, která nám pomůže zpracovat těsto. Necháme těsto vykynou na teplém místě. Z těsta tvoříme válečky které libovolně stočíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C  do zlatova.
 
Pohodový den a ať Vám Jidášky pěkně kynou
Sonia




středa 1. dubna 2015

Duben

Krásný duben Vám všem, počasí spíše připomíná Vánoce, ale to nevadí. Velikonoce jsou za dveřmi a přípravy v plném proudu, co budete vařit Vy o letošních svátcích? Bude to klasika? Mazanec, beránek, velikonoční nádivka, barvené vajíčka, vajíčkový salát a spousta dalších dobrot.
 
Jidášky jsou určitě též jeden z tradičních pokrmů, a právě při jejich pečení vznikl můj dubnový kalendářní list, možná, že na ně dostanete chuť a tak zítra si zde můžete opsat můj recept.
 
 

Zde najdete šest obrázků s různým rozlišením monitoru, stačí si jen kliknout na správnou velikost pravým tlačítkem na myši, vybrat ze záclonky "Nastavit jako pozadí" a potvrdit změnu.
 
 
1024 x 768
 
 
1280 x 800



1280 x 1024



1366 x 768



1440 x 900
 
 
 
1920 x 1200
 

Přeji Vám veselý apríl, o původu aprílových žertíků není mnoho zápisů, ale jsou jisté prameny, podle kterých smích, tropený z nachystaných lidí vznikl původně z veselé nálady, že po zimě se žezla ujalo jaro. První písemné sdělení o aprílu u nás pochází z roku 1690, jehož autorem byl Bartoloměj Chrystellia z Prahy.
 
Mějte se hezky
Sonia