Tak také já dnes přináším svou trošku do mlýna. Blogy se poslední dni plní švestkovými koláči a tak jsem si řekla, že už konečně musím též nějaký ten švestkový koláč upéct. Mám svůj oblíbený recept, ale hledala jsem něco nového, ještě nevyzkoušeného. A našla jsem! Tentokrát v novém čísle časopisu GURMET, ano v záříjovém čísle. Časopis vyšel minulý týden a na první stránce (kdo si ho již koupil), určitě viděl lákající švestkový koláček. Musím říci, že když jsem ho viděla dostala jsem opravdu chuť ho vyzkoušet. Převážně recepty z časopisů nevařím, nechám se inspirovat to ano, a proto jsem tentokrát udělala vyjímku a byla jsem mile překvapena.
A i když je to litý koláč na plech, já jsem použila koláčovou pečící formu a udělala jen poloviční dávku. Tak kdo si časopis ještě nekoupil, zanechám Vám zde kompletní recept a originální dávkování.
Můžu Vám tento koláček vřele doporučit, je opravdu výborný, šťavnatý, jednoduchý na přípravu s jemnou chutí po máčku a s vůní rumu.
Rozpis na 12 řezů
400 g hladké mouky
špetka soli
2 lžíce krupicového cukru
2 žloutky
350 ml mléka
21 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
150 ml rostlinného oleje
1 kg švestek
Drobenka a dokončení
100 g mletého máku smíchaného s moučkovým cukrem
125 g polohrubé mouky
60 g másla
60 g moučkového cukru
75 g másla
2 lžíce rumu na pokapání
Do mísy prosijte mouku se solí. Přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko. rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto, hustotou podobné livancovému, ve kterém se při propracování tvoří vzduchové puchýřky. Povrch těsta lehce poprašte moukou a zakryné nechte na teplém místě vykynou.
Těsto vlijte na plech poktytý pečícím papírem a stěrkou namáčenou ve vodě rozetřete po celé jeho ploše. Povrch poklad'te rozpůlenými švestkami, posypte oslazeným mákem a drobenkou, a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 35 min.
Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem a rumem.
Přeji Vám dobrou chuť!
Sonia
Vyzerá luxusne, kombináciu sliviek, maku a rumu mám rada. Ak mi zostanú nejaké slivky, tak ho určite vyskúšam. Renata
OdpovědětVymazatDěkuji, jsem moc ráda, že Tě recept zaujal, tak když vyzkoušíš ať chutná, měj se hezky..:-)
VymazatTen sa Ti ale podaril, krásne fotky tomu napovedajú :-) Ja som ho robila včera, len som dala namiesto maku tvaroh.
OdpovědětVymazatMaruško s tvarohem je určitě také výborný, tak ten za vyzkouším já :-)
Vymazat... na podobné slívové vlně:-) . Dnes jsem ještě objevila dančí guláš na švestkách. Věrka
OdpovědětVymazatTak to musí být též velká dobrota, díky za návštěvu :-)
VymazatŠvestky prostě miluji v jaké koliv podobě ať koláč nebo povidla :) A tenhle koláč vypadá náádherně:)
OdpovědětVymazatJani díky, asi budeme švestkový národ, švestky ve všech podobách a kolik dobrých věcí se z nich dá připravit :-)
Vymazatmilujem slivkové koláče, máš ho nádherný a tiež aj fotky, šikuľka! :-)
OdpovědětVymazatYwett, děkuji moc, moc :-)
VymazatSonio, vypadá opravdu báječně!:-)
OdpovědětVymazatJani děkuji, opravdu stojí za vyzkoušení :)
VymazatVčera upečený. Dala jsem ho na plech a jen se záprášilo. Vynikající... Díky
OdpovědětVymazat