úterý 20. října 2015

Sametová hrachová polévka





Máte rádi hrách?
Tak jestli ano, vyzkoušejte sametovou hrachovou polévku s vejcem a špekem.
Dnes je to znovu takový vzpomínkový  recept na polévku, kterou mám velmi ráda už z dob dětských.
Recept z malé kuchyňky mé babičky. Když se vařila hrachová polévka, bylo to těšení už večer předem, při  namáčení hrachu do vody. Druhý den časně ráno se hrách vařil na starých kamnech na dříví, polínka krásně praskala v ohni a člověk se zahřál dvakrát, při vaření a následně při pojídání této výborné polévky. V dnešní uspěchané době už málo kdo předem namáčí suché luštěniny a má tu trpělivost čekat až se vše uvaří, věřte, že to ale stojí za práci. Jídlo takto  uvařené má zajisté jinou chuť než z používaných polotovarů.
 
 
 
Zde je můj recept
Na 2 porce budeme potřebovat
 
250 g suchého loupaného hrachu
1,5 l vody
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř,
2 stroužky česneku
majoránka podle chuti
2 vejce
2 plátky špeku
 
 
Hrách si večer namočíme do vody. Druhý den hrách propláchneme a uvaříme do měkka. Do hrnce dáme máslo, mouku a připravíme světlou jíšku. Přidáme uvařený hrách s vodou ve které se hrách vařil a rozmixujeme, podle potřeby ještě rozředíme vývarem. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou podle chuti, povaříme. Než se polévka povaří opečeme do křupava plátky špeku a uvaříme si vejce v "košilce" v osolené vodě.
 
 
 
 
Ať Vás tato polévka krásně zahřeje, třeba po podzimní procházce přírodou...
 
Sonia
 
 

12 komentářů:

  1. mňaaaam, teraz je ten správny čas na také polievky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu zahřejí a jsou výborné, Bíba krásné podzimní dny, měj se hezky :-)

      Vymazat
  2. Luštěniny máme v oblibě a naučili se je konzumovat již od mala i naši kluci. Hrachovou polévku také vařím, ale ze zeleného hrášku, ze žlutého připravuji kaši. Takže s radostí vyzkouším tuto Vaši Sonio. Máme polévky velmi rádi celá rodina.
    Máte vždy vše tak nádherně nafocené, moc obdivuji.
    Mějte krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko, díky moc, hrachová polévka patří mezi ty mé, kterým dávám přednost a hlavně mám ráda jemné a sametové polévky. Toto je roční období kdy chutnají zvlášť dobře a pěkně nás zahřejí. Měj se krásně a hezký podzim :-)

      Vymazat
  3. Hrachová polévka je určitě jedna z mých nejoblíbenějších. Také je to asi jediná polévka o které se dá říct, že ji opravdu umím uvařit. S vařením jsem na tom jinak dost bídně. Rád bych s tím ale něco udělal. Přemýšlel jsem nad tím, jestli třeba nezkusit nějaký kurz vaření nebo něco takového. Myslím si, že to by mi mohlo pomoct. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Se moc nedivím, že je tak sametová. Když vidím ten hrášek ve sklenici, tak ten vypadá naprosto fenomenálně. :) Věděla jste, že hráškovou polévku miloval Ernest Hemingway? Prozradila mi to jedna databáze spisovatelů. Samozřejmě, že si to dnes už asi neověříme, nebo respektive neznám ten historický pramen. Ale myšlenka, že na Keywestu pije gin tonic a k tomu jí hrachovku, ta mě docela baví. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, podle mě je potřeba hrachovou polévku připravovat s trpělivostí. Důležité je dobře rozvařit hrách, aby měla polévka tu správnou hladkou konzistenci. Taky je dobré ji dochutit uzeným masem nebo třeba klobásou. Zajímalo by mě, jaké jsou vaše tipy na přípravu téhle klasické české dobroty? Podělte se se svým oblíbeným receptem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, souhlasím, že klíčem k dokonalé hrachové polévce je správná konzistence. Nejlepší je k tomu použít kvalitní mixér a nádobí. Já jsem si oblíbila poslední dobou titanový hrnec, který si udrží stálou teplotu po celou dobu vaření. Takže zaručuje rovnoměrné vaření, ale taky zabraňuje připálení jídla. Podle mě se investice do kvalitního nádobí vyplatí, protože výsledkem jsou jídla s výbornou chutí.

      Vymazat
    2. Přeji dobrý den, pokud si chcete připravit sametovou hrachovou polévku doma, tak souhlasím, že je potřeba výkonný mixér a kvalitní nádobí. Já jsem si titanové nádobí koupila na stránkách zgastro.cz. Abych se vrátila k hrachovce, tak ta potřebuje pořádný kus uzeného nebo pikantní klobásku. Samozřejmě nesmí chybět čerstvě osmažené krutonky.

      Vymazat
    3. Zdravím všechny kuchařky, souhlasím, že titanové nádobí je opravdu perfektní volba pro vaření polévek. Co se týká hrachové polévky, tak já do ní přidávám saturejku a hodně česneku. Podle chuti si můžete přidat i kořenovou zeleninu, se kterou bude polévka hutnější. Ještě si do ní přidávám osmahnutou cibulku a uzené tofu, které jí dodá tu správnou chuť.

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem velkou fanynkou luštěninových polévek a tuhle určitě vyzkouším. Určitě se mi bude polévka perfektně vařit v mém zdravotně absolutně nezávadné nádobí z litiny. Nejenže udržuje teplo po celou dobu vaření, a tak v jídle zůstávají vitamíny, ale hlavně všechno má výraznou chuť. Ráda experimentuji s kořením, takže si do tohohle receptu nějaké přidám.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty