sobota 19. září 2015

Podzimní jáhlová kaše


Krásný konec týdne Vám všem, tentokrát poslední letní, bohužel za pár dní tu máme podzim, a tak doufejme, že bude stejně vydařený jako bylo toto léto a užijeme si krásné dny plné barev a vůně podzimu. A tak tu mám  dnes pro Vás na zahřátí jeden, tak už trochu podzimní recept. Jestli Vás unavuje stále stejná ovesná kaše, můžete vyzkoušet tuto změnu. Jáhlová nebo prosná kaše je stejně dobrá, jako ovesná, já osobně dávám přednost jáhlové. 
Já vím jáhly nejsou příliš oblíbené, ale řekla bych, že je to nespravedlivé. Mají vysokou výživovou hodnotu a též obsahují minerální látky jako je draslík, železo, zinek, hořčík, dále pak vlákninu a vitamín B
 
 
 
Jáhly se vyrábí loupáním prosa, vznikají tím malé žluté kuličky o průměru ani jednoho milimetru. Jsou používány v řadě tradičních receptů a můžou se ochutit jak na sladko tak i na slano. Nejčastěji se používají k přípravě jahelníku, jáhlové kaše ale i jahelných škubánků. Při přípravě však musíme dobře postupovat, aby se jáhly zbavily nahořklé chuti. Před vařením je dobře propláchneme studenou vodou a dvakrát spaříme vařící vodou.
 
 
 
 
A zde je můj recept na jáhlovou kaši
 
200 g jáhel
500 ml mléka
1 lžíce másla
špetka soli
strouhaný muškátový oříšek - podle chuti
mletá skořice - podle chuti
5 lžic cukru
1  jablko
1 hruška
 
Jáhly dobře propereme studenou vodou a spaříme. Dáme do hrnce, přidáme mléko špetku soli a přivedeme k varu. Vaříme do měkka, je-li potřeba přilijeme ještě mléko nebo vodu, aby kaše nebyla suchá. Krátce před koncem varu přidáme máslo a okořeníme. Když je kaše hotová přidáme na malé kousky nakrájené jablko a hrušku, podle chuti  můžeme ještě přisladit cukrem a nebo medem.
 
 
 
 
Jáhlová kaše Vás po ránu postaví na nohy a dodá dostatečnou energii, večer pak krásně zahřeje a pohladí.... krásné podzimní dny
 
Sonia
 
 

8 komentářů:

  1. Mňam.. Tu někdy určitě vyzkouším :)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Nelo děkuji za návštěvu a komentář, recept Ti určitě můžu jen doporučit a dofám, že bude chutnat měj se hezky Sonia :-)

      Vymazat
  2. Jáhly jsem jednou vařila jako přílohu a připálila jsem je, i když jsem je měla na mírném plameni :( Ale kaši bych si teda dala jako obměnu ovesné, kterou jím pořád. Vaříš ji v normálním rendlíku nebo v takovém tom hrnci na mléko se zdvojeným dnem (myslím něco jako toto: http://www.utc.cz/cs/hrnec-toro-na-mleko-s-pistalou-objem-1-5-l-14-x-13-cm/338021p/ ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jáhly se musí vařit pomalu a pod kontrolou, když nasáknou mléko či vodu musí se pomalu přilévat, aby se nepřipálily, k vaření používán menší nerezový hrnec se zdvojeným dnem. Děkuji za návštěvu, když zanecháš příště jméno budu radá :-) Sonia

      Vymazat
  3. Dávám palec nahoru. Jáhlovka může být fajn alternativou ovesné kaše :-)

    OdpovědětVymazat
  4. tak už jen jeden dotaz: Kolik toho bude? Pro kolik lidí je tento recept? Zítra bych to uvařila dětem a manželovi na oběd....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud budete chtít uvařit tuto jáhlovou kaši tak rozpis je na dvě porce, bude-li chutnat budu velmi ráda, krásné dny :-)

      Vymazat
  5. Jáhly miluju,sice teprve tak posledních 5měsíců,ale vyměnila bych je i za kuřecí řízek-)-)díky za recept a určitě udělám.A zeptám se,můžu mléko nahradit sojovým?

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty