Snad každý má ve svém archivu recept, na který se váže nějaká osobní vzpomínka. V mém případě mám vzpomínky hned tři. Tak ta první je na mojí babičku, která měla na zahradě několik krásných stromů, které každý rok rodily spoustu dobrých a šťavnatých třešní a já jí jako malá holka pomáhala vařit třešňovou marmeládu. Ta druhá je na babiččinu kozu, která byla velmi mlsná a já jí tajně nosila červené třešně. A ta třetí je na ty krásné stromy, které honosně stály rozmístěné po celé té velké zahradě a já běhala od jedné k druhé a ochutnávala, které třešně byly sladší.
Tak to jsem já a moje milovaná koza, na dalším snímku je moje babička ve věku asi 20 let
A toto je marmeláda podle mé babičky
Rozpis
1kg zralých třešní
250 g cukru
1 citron (podle chuti)
Třešně dobře vypereme a odpeckujeme. Přidáme šťávu z jednoho citronu, cukr a dáme vařit na mírný oheň.
Vaříme do té doby až kapka marmelády na čistém talířku zhoustne, nalijeme do dobře vypraných skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Můžu vás ujistit, že je výborná, já si snídaní bez dobré marmelády neumím představit,
jsem prostě marmeládová ...:)
Marmeláda vypadá krásně, ale já jsem třešně moc nejím, takže se jenom pokochám.
OdpovědětVymazatSouhlasím Marti, ovove je krásné i pouze na koukání :))
VymazatVypadá opravdu krásně, tak jsem ji zkusila a máme místo marmelády třešňovou šťávu, nevím kde se stala chyba :o(
Vymazatmožná by to chtělo želirující cukr :)
Vymazatja tiež takto robievam džem, ako Sonka a najradšej používam klasický kryštálový cukor.... preto želírovací nepoužívam... uprednostňujem bez konzervantov a urýchľovačov :-)
Vymazatto je supr příspěvek :-) líbí se mi ty staré fotky a samozřejmě i ta marmeláda, vypadá šťavnatě.
OdpovědětVymazatDěkuji, tak jsem si při vaření marmelády trochu zavzpomínala na dětství, ona i ta marmeláda pak lépe chutná,i když tato je výborná :))
OdpovědětVymazatVýborná čerešňová marmeláda, varievam ju aj ja, perfektné fotky, dobre nafotené až sa slinky zbiehajú :-)
OdpovědětVymazatA to, že tak krásne píšeš o svojích predkoch, nasvedčuje tomu že máš dobrý vzťah k rodine a to je veľmi milé.
Ďakujem krásne za návštevu u mňa na blogu, potešilo :-))Mery.
nádherné fotky a aj spomienky a výsledok stojí za to! :-))....krásne si to opísala :-)
OdpovědětVymazatMarmeláda vypadá nádherně. :) U nás třešně letos skončily na třešňovou šťávu. :) Takže si taky budem pochutnávat :)
OdpovědětVymazatKrásné fotky..celý článek se mi moc líbí a marmeládu určitě vyzkouším , u našim máme velkou třešeň tak se tenhle recept bude víc než hodit:)
OdpovědětVymazatNa zahradě máme třešně a myslím, že je naprosto jasné, že marmeládu z nich udělám také! Díky za recept:-))
OdpovědětVymazatMilé přítelkyně blogerky, velmi vám děkuji za milé komenty, které mě moc potěšily. Pokud tento recept vyzkoušíte budu ráda a doufám, že vám bude chutnat.Staré osvědčené rodinné recepty jsou někdy opravdovým pokladem v dnešní ryché a uspěchané době, a když si je občas připomeneme nepohladí jen naše chuťové buňky, ale pohladí nás i po duši...:))
OdpovědětVymazatTy fotky jsou úžasné (teď mám především na mysli ty z historie)
OdpovědětVymazatCo se třešní týče - v pátek jsem jela z Vysočiny do Brna s úmyslem, že po cestě natrhám tajně nějaké třešně. Ale bohužel - nikde žádné nemůžu sehnat! A to bych se po nich mohla utlouci... Hold budu muset ještě počkat s čím přijdou zelináři i když to nebývá žádná sláva
Děkuji,kromě starých rodinných receptů mám moc ráda i tyto staré fotografie z rodinného alba, jsou jako ty třešně, čím jsou zralejší tím jsou sladší :))
Vymazatkrásne spomienky aj fotky :-) Marmeláda sa ti podarila vyzerá skvele aj fotky si šikovná :-))
OdpovědětVymazatDěkuji moc, jsem ráda že tě mé malé vzpomínání zaujalo :))
VymazatTie fotky ktoré uverejňuješ pri receptoch sú fantastické, veľmi rada mám také zábery z minulosti, tiež mám odložené fotky svojich starých rodičov, rodičov a niektorých príbuzných z čias ich mladosti, takže sú staré už viac ako 80 rokov....Ale teraz k receptu...aj ja som varila tohto roku taký čerešňový lekvár ako ty a ide u nás na dračku...ani som nečakala že bude mať taký úspech..:)
OdpovědětVymazatEva moc děkuji, s recepty je to jako s fotografiemi ty staré a zaručeně osvědčené jsou ty nejlepší a mají zaručený úspěch...:))
VymazatSonka, u mňa na blogu máš ocenenie :-))
OdpovědětVymazatZrovna jsem ji udělala, ale přijde mi moc sladká... asi dám příště méně cukru.. jinak bezvadná :) díky
OdpovědětVymazatMohla bych se zeptat, jak dlouho taková marmeláda vydrží? :) Rozhoduji se jakou mám udělat a nejsem si jistá, který recept si vybrat... Jestli tento anebo nějaký jiný s k. citronovou atd. :) Předem děkuji za odpověď...
OdpovědětVymazatJak se říká fantazii se meze nekladou a v kuchyní se musí experimentovat. Jak dlouho vydří tato marmeláda, asi tak dlouho jak píše moje návštěvnice dole :-)), přes zimu určitě vydrží uchovaná v chladu, přejí krásné léto.
VymazatAhoj, tuto marmeládu jsem našla loni úplnou náhodou. Letos mi na plotně opět bublá hrnec plný třešní. :-D
OdpovědětVymazatNedám na ni dopustit. Čest našim babičkám a hlavně těm, které stihly svoje kouzla v kuchyni předat dál a milé vnučky se s nimi rády podělí s námy.
Marmeláda vydržela cca 5 měsíců, protože se snědla. Letos dělám ze 7 kg třešní. Loni to bylo 5 kg.
Děkuji za návštěvu a že marmeláda chutná. Já na ty babiččiny marmelády nedám dopustit i po mnoha letech a při jejich vaření je to i milé vzpomínaní na dávné časy. Přeji krásné léto a sladkou marmeládu :-)
VymazatChtela bych vyzkouset! Jak dlouho se zhruba vari? Abych si vyhradila dost casu... Dekuji
OdpovědětVymazatMilá Sonio, díky moc za tento famózní recept, který se na první dobrou povedl! Mám pocit, že hned ráno padne první sklenička za vlast :) Díky a těším se, že od Vás vyzkouším i další recepty. Mějte se krásně
OdpovědětVymazattak jsem právě uvařila tuto třešnovou marmeládu.je skvělá ,krásně hustá ,chutná a ne moc sladká.jako od babičky.
OdpovědětVymazatDíky za recept, jen dotaz: nekazí se marmeláda jen s 1/4 kg cukru na kilo ovoce a bez kyseliny citronové? (vím je tam šťáva z citronu, ale není to málo?) Díky, Kateřina
OdpovědětVymazatJednoduchý recept s vynikajícím výsledkem! Velice děkuji za sdílení zkušeností předků. Martin
OdpovědětVymazat