Focaccia, co dodat, znáte ji už všichni, je výborná, rychlá na přípravu a každý si na ní určitě pochutná. Pizza je její bohatější příbuzná, dost jsou si podobné, ale focaccia je střídmější co se týče ochucení a ingrediencí. Panfocaccia (chléb focaccia) je méně ochucená , ale za to je výborná ještě vlažná rozříznutá a naplněná šunkou, salámem, sýrem a zeleným salátem, a nebo jak má kdo rád. Já jsem si dnes vybrala jednu jednodušší verzi, která je ale stejně výborná a šťavnatá. Použila jsem malá rajčátka a oregáno, které zavoní krasně celý byt, když se tato focaccia peče.
Rozpis
400 g hladké mouky, 20 g čerstvého droždí, sůl 2 kávové lžičky, olivový olej 3 polévkové lžíce, vlažná voda 250 ml, oregáno podle chuti, 200 g malých rajčátek nakrájených na plátky, hrubá sůl.
Do mouky přidáme sůl, olivový olej a droždí rozpuštěné ve vlažné vodě. Zaděláme velmi jemné, až trochu lepivé těsto, které necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto na pomoučněném vále rozválíme a dáme do pečící formy (já jsem použila lukatou formu na koláč) vymazané olivovým olejem a necháme ještě 30 minut kynout. Pak namočenými prsty ve vodě do těsta vytlačíme jamky, polijeme olivovým olejem, poklademe rajčátky, posypeme oregánem a na hrubo mletou solí. Pečeme při 200°C cca 25 - 30 minut dozlatova.
Focaccia je výborná, já ji můžu celý den a vy...;))
To vypadá skvěle, kombinace rajčátek a oregana je vděčná :)
OdpovědětVymazat(a ještě taková otázka - nemohla bys v nastavení blogu změnit, abychom nemuseli jako komentující pořád přepisovat kódy?)
Kim, moc děkuji :)
VymazatProšla jsem nastavení komentářů a udělala nějaké změny, doufám že nyní přepisování kódů je odstraněno :))
paráda, to vypadá nádherně a jako vždy krásné fotky!
OdpovědětVymazatjinak se musím dovzdělat, já slovo Focaccia slyším prvně, nejsem moc přes tu italskou kuchyni, jestli je to teda italské tak jako pizza :-)
Kivi, děkuji za komentář,focaccia je opravdu italského původu podobně jako pizza,též se připravuje v mnoha variantách podle krajů a zvyků, nejznámější je asi focaccia di Genova (Janovská focaccia) která je velmi nadýchaná a někdy ochucená rozmarýnem :)
Vymazatmňam, musím zkusit. :) vypadá nádherně :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji...:))
Vymazatnádherné!!!
OdpovědětVymazat.... a také velmi dobré stojí za vyzkoušení :)
Vymazatwau, nádherné a pre mňa velmi lákavé! :-)).....a tie fotky, nádhera!!!
OdpovědětVymazatYvett děkuji, snažím se jídlo fotit tak,abych vám udělala trochu chutě :)
VymazatFocení a úpravě fotografií bych chtěla věnovat jeden z mých příštích článků...:)
Sonka, tak to sa ti fakt darí na jedničku a už sa teším na ďalší článok :-D
VymazatHmm s rajčátky...tak to bych dala hned zítra večer s dobrým vínečkem:)
OdpovědětVymazatS rajčátky... a s vínečkem, třeba Lambrusco dolce, una pohádka :)))
Vymazatmusím sa do toho konečne pustiť aj ja ! vyzerá fantasticky už len to vínko otvoriť :)
OdpovědětVymazatMůžu ti jen doporučit, s vínečkem je pak výborná :)
Vymazatmňam:-)
OdpovědětVymazatMňam, mňam...:))
VymazatZdravím :) Zaujal mě tvůj blog. Nejen originálními recepty, ale také hezkými fotkami. Nominovala jsem tě na svém blogu na Versatile Blogger Award, tak třeba to pomůže k širšímu povědomí o tvých stránkách :)
OdpovědětVymazatMoc ti děkuji za nominaci i návštěvu mého blogu,velmi mě potěšila a vážím si jí :)
Vymazatmnam, ja ji dělam trosicku jinak, ale toto je taky zajimavy:))
OdpovědětVymazatDěkuji :))
VymazatNádhera, tvá focaccia vypadá opravdu luxusně. Hned bych ochutnala.
OdpovědětVymazatMoc děkuji :)
VymazatMilá Soničko, v pátek jsem tento recept vyzkoušela a je moc dobrý, ukládám do oblíbených. Jinak máte nádherné fotky, ráda se sem chodím kochat :-) Ještě jsem zkoušela horkou čokoládu a také výborná. Těším se na další recepty. Krásný večer. Eva
OdpovědětVymazat