Srpen se s námi pomalu loučí, ovoce dozrává a já jsem otrhala poslední keříček rybízu. A jak jinak ukončit tuto letní rybízovou úrodu než dobrým a šťavnatým koláčem.
Nebudu Vám zde popisovat přednosti rybízového koláče, každý dobře ví, že se jedná o jeden z nejchutnějších moučníků a proto jsem se rozhodla pro jeho pečení. Chtěla jsem si vychutnat jeho jedinečnou chuť, kterou si uchovám zase až do příštího roku. A tak jestli máte na zahrádce ještě trochu tohoto šťavnatého a milého ovoce můžete vyzkoušet tento recept. Ale použít se dá i jiné ovoce podle Vaší chuti.
Rozpis na pečící plech nebo velkou koláčovou mísu
300 ml bílého jogurtu (použila jsem smetanový)
140 g cukru
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
2 vejce
320 g polohrubé mouky
ovoce podle chuti
Drobenka
1 vanilkový cukr
20 g cukru
30g hrubé mouky
20 g másla
V míse důkladně promícháme bílý jogurt s cukrem, vanilkovým cukrem, olejem a vejci. Do vzniklé hmoty postupně přisypáváme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme hladké těsto. V jiné míse si připravíme drobemku . Plech nebo koláčovou mísu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté vlijeme těsto, uhladíme ho a posypeme omytým ovocem. Zasypeme drobenkou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 160°C, pečeme asi 50 min.
A co dodat, na talířku po mé babičce a při troše odpolední kávy chutnal výtečně, mějte se krásně a užívejte si poslední srpnové dny...:)
Sonia
Soničko koláčik vypada veľmi mňamkovo a fotky úchvatné. Porcelán po babičke je krásny a vzácny. Krásny večer prajem.
OdpovědětVymazatMaruško, děkuji moc koláček byl opravdu výborný a ty staré věcičky po babičce opravdu potěší, krásný konec týdne :-)
VymazatSoni tvoj koláčik vypadá tak úúúúžasne viem , že sa dá spraviť aj s iným ovocím , ale z ríbezľami je mňam:-)
OdpovědětVymazatMáš pravdu, ten s rybízem je opravdu nejlepší, děkuji moc za návštěvu :-)
VymazatKrásne fotky s nádherným porcelánom a koláčik vyzerá lákavo, škoda, že už máme po rýbezľovej sezóne.
OdpovědětVymazatRenči, jsi milá moc díky, je to opravdu škoda,že tak fajn ovoce vydrží jen krátce, tak si budeme muset zase počta až na příští léto, měj se hezky :-)
Vymazat...no nádhera...no comment...Věrka
OdpovědětVymazat...no nádhera...no comment...Věrka
OdpovědětVymazatCarolínko, moc děkuji za Tvůj no comment, mílé :-)
VymazatVypadá skvěle! Zítra určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatAnn díky, díky, když bude chutnat budu moc ráda, dobrou chuť, měj se hezky :-)
VymazatKoláč je sice krásný,ale ta první fotka, ta mě dostala, náádhera :)
OdpovědětVymazatJani děkuji moc :-)
VymazatAch...rybízový koláč. Můj zamilovaný...:-)
OdpovědětVymazatDnes jsem pekla jako takový malý dezertík do krásného dne :-) a musím říct, že nevydržel snad ani hodinu. Byl naprosto dokonalý! hned zítra ho snad upeču znova :-) opravdu paráda
OdpovědětVymazat