Jak tradice kázá k oslavám Sv. Martina již nerozlučně patří pečená husa, svatomartinské pečivo a mladé víno. Ale kdo z nás přesně ví, kdo byl sv. Martin a proč se tento svátek udržuje? A tak jsem trochu zalistovala ve staré literatuře a jestli Vás čtení neomrzí zde je několi zajímavostí:
Martin Tourský se narodil r 316 n.l. jako syn pohanského římského důstojníka v římské provincii Horní Panonie. Vzdělání získal a s skřest'anstvím se seznámil v severoitalské Pavii. Ve svých patnácti letech byl proti své vůli přijat k císařskému jezdectvu.
Legenda říká, že jedné chladné noci v Amiens viděl promrzlého nahého žebráka. Svatý Martin neváhal a svým mečem rozetnul svůj plášt' na dvě poloviny, z nichž jednu podal žebrákovi. Následující noci se mu zjevil Kristus, oděný právě do poloviny jeho pláště. Díky této události je vzýván na ochrani proti chudobě a tato událost měla za následek, že se dal pokřtít. O něco později byl z armády propuštěn, cestoval po celé Itálii a Dalmácii. Odešel do Francie, kde strávil většinu svého života. Deset let žil jako poustevník a roku 372 přijal sv.Martin biskupský stolec v Tours. I po jeho jmenování žil i nadále jako mnich ve své chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo Opatství Marmoutie. Zemřel v 81 letech roku 397 n.l. v Candes u Tours.
Sv. Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Nejčastěji bývá zobrazen na koni s půlkou pláště a žebrákem.
Svatý Martin přijíždí na bílém koni, toto prastaré pořekladlo značilo, že v době, kdy tento světec slaví svůj svátek, padal sníh a neodvatitelně se blížila královna mrazivých večerů - paní zima.
Neméně známé bylo i svatomartrinské pečivo. Kromě hus byly obvyklým jídlem na sv.Martina svatomartinské rohy, rohlíky nebo podkovy. Martinskými rohlíky podarovávala děvčata své hochy. Pečivem plněným mákem a povidly býval podarován ze služby odcházející čeledín nebo děvečka.
Možná, že Vám přijde vhod tento recept na koláče plněné mákem a povidly, určitě výborný moučník, kterým můžete ukonči sváteční oběd.
Můj recept je na deset středních koláčů
250 g hladké mouky
50 g cukru
1 žloutek a 1 vejce na potření
20 g čerstvého droždí
180 ml mléka
90 ml sádla (nebo másla)
špetka soli
Na náplň
250 g povidel
100 mletého máku
jeden vanilkový cukr
1/2 lžičky skořice
oloupané mandle na ozdobu koláčů
Na drobenku
80 g másla
80 g krupicového cukru
80 g hrubé mouky
Ze surovin na těsto připravíme hladké nelepivé těsto a zakryté necháme kynout přibližně 40 minut. Těsto ještě jednou na pomoučněném vále vypracujeme, oddělíme 10 stejných kuliček, které roztlačíme skleničkou, aby se nám vytvořil důlek na náplň. Povidla rozmícháme s mákem cukrem a skořící, naplníme jím koláče, ozdobíme mandlemi, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C do zlatova. Po upečení ještě teplé koláčky potřeme rozpuštěným máslem.
A ještě dvě listopadové pranostiky
Na svatého Martina pláče husí rodina.
Na svatého Martina kouřívá se z komína.
Krásný sváteční oběd Vám všem a klídný nastávající konec týdne..... Sonia
Vypadají skvěle a talíř s hrníčkem snad ještě lépe. Úžasné :)
OdpovědětVymazatVeroniko děkuji moc, jsi milá a díky za návštěvu :-)
VymazatZrovna na koláče se chystám :) Tak zkusím tvůj recept
OdpovědětVymazatJani doufám, že se Ti povedou a budou chutnat, měj se hezky :-)
VymazatPodobne dela moje maminka, tyhle kolace jsou u nas v rodine snad ze vsech nejoblibenejsi. :)
OdpovědětVymazatTak ty od maminky, jsou určitě nejlepší :-) ... a též patří mezi mé nejoblibenější :))
VymazatJeeej teda aj u nas sú tie koláče najobľúbenejšie. Ďakujem za krásnu poviedku o Martinovi, zase som si to občerstvila :-) a tvoje šáločky s podšálkami sú nádherne. Ahoj a krásne dni prajem.
OdpovědětVymazatMaruško moc děkuji, hrníčky po babičce a sladké koláče tak to je pohádka sama, měj se moc krásně :-)
VymazatTy vypadají nádherně :)) Naše bábi je taky peče, u nás doma je milujeme :))
OdpovědětVymazatDíky moc, koláče od babičky jsou ty úplně nejlepší, mají své kouzlo :-)
Vymazat...miluji legendy, tradice a pečení, vaření, které k tradicím patří...děkuji za recept ...Věrka
OdpovědětVymazatVěrko, nemáš zač, jsem ráda že tě můj recept zaujal a děkuji moc za komentík, měj se moc fajm :-)
VymazatSonio, těším se, těším, jak si toho sv. Martina letos užijeme:-))
OdpovědětVymazatJani, díky moc, měj se krásně a přeji Ti hodně sváteční pohody :-)
VymazatHezky jsi to napsala. Málokdo něco o světcích ví. A hezky jsi to i upekla a nafotila. Já také dělám ráda kynuté, ale u nás o to nikdo moc nestojí.
OdpovědětVymazatVěrko děkuji, mám ráda staré tradice, tak proč si je někdy nepřipomenout, jsou součástí našeho života, a z kynutého mám asi ze všeho nejraději ty krásně kulaké koláče, krásný svátek i Tobě :-)
Vymazat