čtvrtek 30. ledna 2014

S energií do dalších zimních dní



Posledně jsme se tady spolu těšili na jaro, ale jak je vidět, zima se začíná probouzet a asi se hned tak nevzdá své vlády. No, musíme mít trpělivost, ale nějak si to čekání na jaro může přeci jen ulehčit.
Já bych navrhla nějaké to energické, magické a hlavně dobré sousto na zahřátí duše a dodání dobré nálady. Takový malý nenápadný dorník, který možná udělá radost rodině i přátelům...


 
 
 
Ale začněme hezky od začátku
 
 
 
Na 6 porcí budeme potřebovat
 
Linecké těsto
 350 g hladké mouky
120 g cukru
120 g másla
2 vejce
špetku soli
1 kávovou lžičku prášku do pečiva
 
Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, necháme odpočinou 30 minut v chladničce a vyložíme jím koláčovou formu
 
 
 
 
Čokoládová náplň
 
250 g sýru ricotta
2 vejce
100 g hořké čokolády
1 PL rozpustné kávy
100 g cukru
1 lžíce kakaa
moučkový cukr
koláčová forma o průměru 22 cm
 
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme ricottu, kakao, v jedné lžíci vody rozpuštěnou kávu, ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu a na tuhý sníh ušlehané bílky, které opatrně zamícháme do náplně. Náplň nalijeme do těstem vyložené koláčové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 30 minut. Necháme vychladnou a pocukrujeme moučkovým cukrem.
 
 
 
 
Přeji Vám hodně energie do dalších dní, možná i pěknou sněhovou nadílku. Zima je dlouhá, ale né nekonečná, mějte se krásně..
Sonia
 

17 komentářů:

  1. Evičko zůstal a moc ráda bych Ti ho poslala, měj se hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Úplně se mi sbíhají sliny. Ani nevím, zda se ricotta běžně koupí. Dá se něčím nahradit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruš to jsem opravdu ráda, ricotta se běžně koupí ve větších marketech, jinak jí můžeš nahradit jemným tvarohem :-)

      Vymazat
  3. Hmm no tak tohle vypadá přesně jako dobrota pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani také bych Ti ráda poslala na ochutnání :-)

      Vymazat
  4. Pavlovuv reflex funguje naprosto skvele. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta čokoládová náplň vypadá famózně! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Sonio, takovou dobrotu bych brala hned:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda jen, že ty dobroty nevydrží dlouho...:))

      Vymazat
  7. Včera jsem pekla a je to výborné, náplň připomíná Kofilu :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný recept, dělám už rok na všechny návštěvy, moc díky! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty