Musí mít tu správnou konzistenci, aby se dobře roztírala, lahodnou vůni a na jazyku jemnou kořeněnou chuť. Paštika bohužel nepatří mezi dietní potraviny, ale jestli jí požíváme příležitostně a z těch nejlepších a čerstvých surovin nemáme se čeho obávát. Tato jemná paštika z kuřecích jater je idelálni na jemné a čerstvé pečivo, ale i na chutně opečenou bruschettu.
V receptu používán kuřecí játra, ale paštika je výborná též z jaker kachních nebo králičích.
Rozpis
250 g kuřecích jater
menší cibule
bylinky podle chuti (rozmarýn a šalvěj)
100 ml drůbežiho vývaru
70 ml bílého vína
sůl a pepř podle chuti
50 - 100 ml smetany
100 g másla
50 g másla na zalití
Játra očistíme odstraníme všechny blanky a naklájíme je na menší kousky, cibulku nadrobno. Na lžíci másla osmahneme cibuli, až zesklovatí. Přidáme játra a za občasného míchání je necháme aby se zatáhla a zhnědla. Osolíme, opepříme přidáme bylinky, víno a vývar. Promícháme a na mírném ohni dusíme 10 až 15 minut. Dáváme pozor aby se nám neodpařila tekurita. Necháme trochu vychladnou a obsah pánve promixujeme se studeným na kousky nakrájeným máslem. Přidáme tolik smetany, aby směs měla konzistenci husté omáčky. Nalijeme do nádoby a zalijeme rozpuštěným máslem. Povrch můžeme ozdobit bylinkami a barevným pepřem. Necháme vychladit v ledničce 24 hodin.
Když použijete čerstvé bylinky paštika bude mít lahodnější chuť, na zalití můžete uvařit čiré želé z vody či vína a do vlahé směsi přidat ořechy nebo sušené ovoce. Dobrou chuť Vám všem...
Sonia
Teda nevím, jestli mi čtete myšlenky, ale asi před 10minutama jsem myslela na to, že bych chtěla zkusit domácí paštiku...:) Takže už vím jakou vyzkouším!! Děkuju za tip ;-)
OdpovědětVymazatTerezko, to jsem ráda, ať se Ti podaří a přeji dobrou chuť :-)
VymazatPaštiky u nás doma naprosto milujeme, podobný recept jsem zkoušela, jen se jak si nestihl nafotit :))))) Krásně se ti povedla
OdpovědětVymazat:))))))))))))) nejíst, ještě jsem nefotila....:-) Jani děkuji, když je něco hodně dobré někdy se to focení hold nestihne, měj se krásně !
VymazatDomácí paštiky máme moc rádi! Dělám jí podle trošku jiného receptu a tak tenhle Tvůj určitě vyzkouším!!!!
OdpovědětVymazatA jinak Ti moc přeji šťastný nový rok a hodně inspirace při vaření!
Alis i Tobě šťastný a pohodový nový rok, a bede-li Ti chutnat budu moc ráda :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTúto pečeňovku ( jatrovku) mame veeeľmi radi aj ja ju robievam podľa ineho receptu, možno raz skúsim aj takto a budem môcť porovnať. Maš ju paradne hustu a super fotky, hm...ako vždy. Popzdravujem a krásny vstup do nového týždňa prajem.
OdpovědětVymazatMaruško děkuji, i Tobě přeji krásný a pohodový týden :-)
VymazatSonio, domácí paštiku naprosto zbožňuji! úplně jsi mě navnadila :-))
OdpovědětVymazatJani to jsem ráda, když vyzkoušíš doufám,že bude chutnat :-)
OdpovědětVymazatAno je uplne super tiez ju takto robievam odporucam😉
OdpovědětVymazat