neděle 5. ledna 2014

Játrová paštika


Musí mít tu správnou konzistenci, aby se dobře roztírala, lahodnou vůni a na jazyku jemnou kořeněnou chuť. Paštika bohužel nepatří mezi dietní potraviny, ale jestli jí požíváme příležitostně a z těch nejlepších a čerstvých surovin nemáme se čeho obávát. Tato jemná paštika z kuřecích jater je idelálni na jemné a čerstvé pečivo, ale i na chutně opečenou bruschettu.


 
 
V receptu používán kuřecí játra, ale paštika je výborná též z jaker kachních nebo králičích.
 
Rozpis
250 g kuřecích jater
menší cibule
bylinky podle chuti (rozmarýn a šalvěj)
100 ml drůbežiho vývaru
70 ml bílého vína
sůl a pepř podle chuti
50 - 100 ml smetany
100 g másla
50 g másla na zalití
 
 
 
 
Játra očistíme odstraníme všechny blanky a naklájíme  je  na menší kousky, cibulku nadrobno. Na lžíci másla osmahneme cibuli, až zesklovatí. Přidáme játra a za občasného míchání je necháme aby se zatáhla a zhnědla. Osolíme, opepříme přidáme bylinky, víno a vývar. Promícháme a na mírném ohni dusíme 10 až 15 minut. Dáváme pozor aby se nám neodpařila tekurita. Necháme trochu vychladnou a obsah pánve promixujeme se studeným na kousky nakrájeným máslem. Přidáme tolik smetany, aby směs měla konzistenci husté omáčky. Nalijeme do nádoby a zalijeme rozpuštěným máslem. Povrch můžeme ozdobit bylinkami a barevným pepřem. Necháme vychladit v ledničce 24 hodin.
 
 
 
 
 
Když použijete čerstvé bylinky paštika bude mít lahodnější chuť, na zalití můžete uvařit čiré želé z vody či vína a do vlahé směsi přidat ořechy nebo sušené ovoce. Dobrou chuť Vám všem...
 
Sonia

12 komentářů:

  1. Teda nevím, jestli mi čtete myšlenky, ale asi před 10minutama jsem myslela na to, že bych chtěla zkusit domácí paštiku...:) Takže už vím jakou vyzkouším!! Děkuju za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, to jsem ráda, ať se Ti podaří a přeji dobrou chuť :-)

      Vymazat
  2. Paštiky u nás doma naprosto milujeme, podobný recept jsem zkoušela, jen se jak si nestihl nafotit :))))) Krásně se ti povedla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))))))))))))) nejíst, ještě jsem nefotila....:-) Jani děkuji, když je něco hodně dobré někdy se to focení hold nestihne, měj se krásně !

      Vymazat
  3. Domácí paštiky máme moc rádi! Dělám jí podle trošku jiného receptu a tak tenhle Tvůj určitě vyzkouším!!!!
    A jinak Ti moc přeji šťastný nový rok a hodně inspirace při vaření!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis i Tobě šťastný a pohodový nový rok, a bede-li Ti chutnat budu moc ráda :-)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Túto pečeňovku ( jatrovku) mame veeeľmi radi aj ja ju robievam podľa ineho receptu, možno raz skúsim aj takto a budem môcť porovnať. Maš ju paradne hustu a super fotky, hm...ako vždy. Popzdravujem a krásny vstup do nového týždňa prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji, i Tobě přeji krásný a pohodový týden :-)

      Vymazat
  6. Sonio, domácí paštiku naprosto zbožňuji! úplně jsi mě navnadila :-))

    OdpovědětVymazat
  7. Jani to jsem ráda, když vyzkoušíš doufám,že bude chutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ano je uplne super tiez ju takto robievam odporucam😉

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty