čtvrtek 18. dubna 2013

U babky kořenářky





Nejdříve hodně pozdravů Vám všem, kteří zavítáte na můj blog a zároveň též jedna otázka, jak jste na tom letos  s bylinkami? Už máte naseto a všechny květináčky jsou přichystány? Jak je vidět jaro je už opravdu tady a tak je nejvyšší čas myslet na bylinky, které nám tak krásně provoní kuchyň a připravované pokrmy.

Jak jste správně uhodli dnes se nebude vařit, ale tak trochu povídat o bylinkách a koření. Chtěla bych postupně probrat všechny ty nejpoužívanější bylinky a koření v naší kuchyni, chutí a vůní je bezpočet a někdy se nám může stát, že si nejsme tak zrovna jisti kam které to koření patří. Celý abecední seznam pak postupně najdete na stránce věnované této tematice.



Ano,první bude bazalka, prostě z toho důvodu, že patří mezi mé nejoblíbenější a vůbec má v kuchyni tato bylinka velké zastoupení.

Bazalka přišla do Evropy asi ve 12. století z tropických oblastí Asie a Afriky. Má 20 až 40 cm vysoké stonky a podélně oválné listy, které se mohou používat čerstvé i sušené. Bazalku lze pěstovat všude, na zahradě, v balkonových truhlících a i v květináči na okně. Je to jednoletá bylina, která se vysévá každý rok v březnu a dubnu, má radá kyprou půdu a hodně slunce. Sklidit se můsí krátce před květem tedy od července do září. Postupným otrháváním květů se však prodlouží její životnost.

Chutná ostře a aromaticky a zvláště letním zeleninám dává výbornou chuť. Povzbuzuje chuť k jídlu, a podporuje trávení. Prakticky jí můžeme použít do všech zeleninových pokrmů, salátů, polévek i omáček z rajčat, fazolí a okurkových salátů. Je vhodná do všech bílých omáček a polévek, do mícháných salátů a v nepatrném množství se hodí k vařeným rybám. Přidává se do bylinkového tvarohu, másla i omelet. Zvláštˇ italská kuchyně je bez bazalky nepředstavitelná, do rajských a sýrových omáček a k těstovinám (již tak známé o používané Pesto).

Velmi používaný je i bazalkový ocet. Několik čerstvě natrhaných a očištěných bazalkových listů se vloží do lahve s octem, necháme několik dní a používáme na saláty a omáčky, ktéré tak získají typickou pikantní příchuť.

Z bylinkové zahrádky Vás zdraví






8 komentářů:

  1. Jééé ta uvodní fotka!!Ta je dokonalá ...krása

    OdpovědětVymazat
  2. O bylinkách...krásna téma, rada čítam tvoje príspevky a fotografie sú vždy tak nádherné a milo potešia :)...bazalka je aj u nás obľúbená, potom mám v črepníku tymián...tomu sa u nás krásne darí a na ďalšie sa chystám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jani děkuji moc, natrhala jsem na zahrádce všchny bylinky co jsem měla je jich 10 druhů a fotku jsem pořídila loni v létě...:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ywett,moc Ti děkuji, jsem ráda že i Ty jsi bylinková a o tymiánu se zmíním příště mám ho též velmi ráda...:))

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda:-)) Jelikož jediné rostliny, které bezpečně udržím živé jsou právě bylinky, moc se mi článek líbí:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Bazalka nesmí chybět v mé zahrádce. Používám ji hodně.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem ráda, že se s námi podělíš s radami na bylinky. Sama doma na zahrádce je pěstuji a někdy nevím ani, kdy je použít. Díky ....:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty